Vesti
Politika
Nemačka ima samo jedan uslov
24.12.2011. 14:00
Izvor: press
Nemačka ima samo jedan uslov
Omekšavanje - Berlin predočio Beogradu da je dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine jedini uslov za kandidaturu u martu
Nemačka je poručila da postoji samo jedan uslov da bi Srbija u martu dobila kandidaturu za članstvo u EU, saznaje Press, a to je dogovor Beograda i Prištine o predstavljanju kosovskih zvaničnika na regionalnim skupovima.

Dolazak Kristofa Hojzgena, prvog savetnika Angele Merkel, na „tajni" sastanak sa najbližim saradnicima predsednika Borisa Tadića sagovornici Pressa iz državnog vrha tumače kao pozitivan signal i promenu kursa nemačke politike prema Srbiji. Gotovo identičan stav dele i politički analitičari.
Berlin popušta

Očigledno negativne reakcije u Srbiji na tvrde stavove Merkelove uticale su da Berlin ipak preispita uslovljavanje Beograda za dobijanje kandidature. Hojzgen, koji je savetnik Merkelove za odbranu i bezbednost, razgovarao je u Beogradu sa članovima kabineta predsednika Tadića, a potom sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

- Sastanak sa Hojzgenom bio je pozitivan i konstruktivan - navode naši sagovornici, i dodaju da je savetnik Merkelove ocenio da bi bilo dobro da se Beograd dogovori sa Prištinom o regionalnom predstavljanju kako bi Nemačka „popustila" i Srbiji dala „zeleno svetlo" za status kandidata na proleće.

- Beograd je jasno predočio Hojzgenu da neće odustati da predstavljanje Prištine bude u duhu Rezolucije 1244 SB UN - navode naši izvori.


Oni su dodali da će to biti prva tema u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz posredničku ulogu EU tokom januara.
Pregovori o kandidaturi

Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, kaže za Press da je dolazak prvog savetnika nemačke kancelarke u Beograd pozitivan signal.

- To svakako možemo da shvatimo kao jedan pozitivan signal i kao izraženu volju da se zajednički dođe do nekog rešenja koje bi omogućilo da se nastavi proces evropskih integracija Srbije. Da li će se to desiti ostaje veliko pitanje, na koje u ovom momentu niko ne može da odgovori osim Merkelove - rekao nam je Pribićević.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Francuskoj, smatra da razlog dolaska Hojzgena u Srbiju mogu da budu jedino Kosovo i kandidatura.

- Nema ni govora da bi bilo šta drugo moglo da bude povod njegovog dolaska u Beograd. Poseta tako visokog funkcionera može da bude jedino neki veliki razlog, i pretpostavljam da ovo govori da su kontakti dve zemlje nastavljeni - kaže Simić.