Vesti
Politika
"SPS-JS-PUPS imaju licencu građana"
25.12.2011. 14:00
Izvor: B92
"SPS-JS-PUPS imaju licencu građana"
Beograd -- Koalicioni partneri socijalista, lideri PUPS-a i JS Jovan Krkobabić i Dragan Marković poručili su da je to jedina koalicija koja ima "licencu građana".
Lider PUPS-a Jovan Krkobabić je najavio da su socijalisti njegovoj stranci prioritet u pregovorima i da će sa predsednikom SPS Ivicom Dačićem i s Markovićem početi razgovore posle Božića. "Ako postignemo dogovo,r neće biti potrebe da imamo izlete i na drugu stranu. Ukoliko ne, prvenstveno moramo voditi računa o sopstvenom interesu", rekao je Krkobabić. Lider JS Dragan Marković nakon izbora očekuje isti raspored snaga u vlasti, a u koaliciju će, kako ističe, ući sa dosadašnjim partnerima. Marković ističe da očekuje čak 40 mesta u parlamentu. Kako je rekao, koalicija JS sa Socijalističkom partijom Srbije već je dogovorena, a u januaru će se izjasniti i treći koalicioni partner, Partija ujedinjenih penzionera Srbije. "Važno je istaći da se JS nije borila za funkcije, ministarska i direktorska mesta, već smo se bavili realizacijom onoga što smo obećali u poslednjoj izbornoj kampanji“, izjavio je Marković i dodao da je važno da deo "kolača" oko kojeg se stranke bore na izborima sada dođe u posed građana. Marković je u intervjuu Tanjugu poručio da je u ovom trenutku najvažnije rešavanje ekonomskih problema, otvaranje novih radnih mesta, ostvarivanje socijalne pravde za sve građane, a pogotovo za one koji su ostali bez posla. Od sledećih izbora očekuje da pobede oni za koje se odluče građani Srbije, a najvažnije je da se nastavi dalje i ne stane sa razvojem zemlje na pola puta. Marković je najavio da će predložiti da se u svim mestima u kojima koalicija oko SPS bude na vlasti obezbedi po 1.200 evra za svako novorođeno dete, kao podsticaj rađanju i borbi protiv bele kuge, ali i da će se zalagati za subvencije građanima za pokretanje porodičnog posla.
Na pitanje da oceni rad sadašnje vlade, Marković je odgovorio da joj treba dati visoku ocenu, jer se bavila problemom Kosova. On je istakao i da je vlada donela neophodne zakone za pristupanje EU, ali da nije mogla da predvidi da će Srbiju ekonomska kriza pogoditi kao tornado. "Za neke države je kriza bila severac povetarac, a za Srbiju tornado. Ova vlada je na vreme izmirivala sve svoje obaveze prema korisnicima, kada su u pitanju plate u vojsci, sudstvu, zdravstvu i prosveti, što ranijih godina bio slučaj", kazao je Marković.