Vesti
Politika
Bogdanović najavio reformu institucija na KiM
28.12.2011. 12:00
Izvor: Blic
Bogdanović najavio reformu institucija na KiM
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović poručio je danas predsednicima opština sa severa Kosova da je referendum, čije su održavanje najavili, nepotreban i da umesto na njega Srbi sa KiM svoju energiju treba da usmere na očuvanje institucija države Srbije, a time i opstanak srpskog naroda.
"Ovim referendumom automatski se zaboravljaju Srbi južno od reke Ibar i još više se komplikuje i ovako teška situacija na KiM. Mislim da u ovom trenutku svu energiju treba da uložimo u očuvanje institucija i opstanak", rekao je Bogdanović na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju skupštine Srbije.
On je najavio reformu državnih institucija na KiM, ističući da se "koliko god ga optuživali da radi na njihovom gašenju ne mogu održavati izbori u opštinama u kojima Srbi ne žive".
Ministar je rekao da je nepotrebno da u opštinama poput Đakovice, Prizrena i Suve Reke, gde nažalost nema Srba, država finansira ceo aparat.

Dijalog
Bogdanović je kritikovao zahteve opozicionih stranaka da se dijalog sa Prištinom prekine.
"Apelujem na sve da sami sebi ne nabijamo klipove u točkove jer dobro znamo kome ne odgovara taj dijalog, a to je pre svega Priština", rekao je on.
Ministar je, takođe, poručio da treba prekinuti sa optužbama za kriminal na severu Kosova već da taj kriminal treba identifikovati i sankcionisati.
"Dosta nam je trvenja, nejednakosti, paušalnih ocena. Verujte nikada nam više nije bilo potrebno jedinstvo nego u oviom trenucima. Apelujem na razum da sve odluke koje vlada donosi budu sprovedene na celoj teritoriji KiM, jer mi Kosovo smatramo integralnim delom Srbije", zaključio je Bogdanović.
"Srbi su opstali na Kosovu i Metohiji zahvaljući tim institucijama i one su jedine legitimne kako na severu, gde druge ne postoje, tako i na jugu, ali neophodna je reforma i racionalizacija", rekao je Bogdanović i dodao da je ministarstvo već započelo taj proces.
On je istovremeno istakao da se nikad neće složiti da se dogovorima postignutim u Briselu krši Ustav. U tom smislu, on je rekao da svako ko to smatra ima pravo da se obrati Ustavnom sudu umesto da to zloupotrebljava u političke svrhe i blati političke protivnike.
Ministar se, takođe, osvrnuo i na Uredbu vlade Srbije o kontroli prelaska administrativne linije, kao i problem nastao sa naplatom osiguranja građanima koji tu liniju prelaze.
"To je sistemski problem. Budite sigurni da će vlada učiniti sve da se on reši", istakao je Bogdanović i naglasio da će već sredinom januara u Beču biti organizovan sastanak na kome će se razgovarati o tim rešenjima.
"Mi smo spremni da u najkraćem roku kao vlada to otklonimo", rekao je Bogdanović.
On je, takođe, istakao da je ta uredba samo izmenjena, da postoji od 2002. godine i da je promenjeno samo ono što se odnosi na dogovoreno dijalogom u Briselu, vezane za prelaze Jarinje i Brnjak.
"Bez obzira koliko frustrirajuće bilo ne mogu da ne pozdravim uspostavljanje slobode kretanja između centralne Srbije i pokrajine jer je to demokratska tekovina", rekao je Bogdanović.

Stefanović: Naći ćemo rešenje da Srbi južno od Ibra koriste srpske tablice
Šef tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da postizanjem sporazuma o prelasku administrativne linije sa Kosovom ni na koji način nisu ugroženi Ustav i zakoni Srbije.
- Sporazum predviđa da se na prelazima ne ističu zastave i simboli takozvanog Kosova, a na svim prelazima biće prisutni predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva finansija - rekao je Stefanović na sednici parlamentarnog odbora za Kosovo i Metohiju.

Verbalni incident na sednici
U jednom trenutku je došlo do verbalnog incidenta, kada je poslanik radikala Aleksandar Martinović dobacio Stefanoviću: "Alo bre, nisi došao ovde da držiš političke govore", a replicirao mu je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević koji je Martinoviću rekao: "Sedi tamo, miran bre, prodao si Kosovo".
On je precizirao da će kosovski carinici biti prisutni na prelazima Končulj i Merdade, dok će na Jarinju i Brnjaku, sa kosovske strane, biti prisutni carinski svedoci koji će, kako je rekao, samo posmatrati prelaze.
Stefanović je naglasio da je to najbolje moguće rešenje u ovom trenutku i najavio da će se pronaći rešenje da Srbi koji žive južno od Ibra nesmetano koriste srpske tablice.
- Naći ćemo rešenje za vlasnike kosovskih tablica da ne budu oštećeni ako prelaze granicu sa Srbijom - rekao je on.
Stefanović je istakao da će osiguvarajuća društva pronaći način da omoguće nesmetano kretanja vozila između Srbije i Kosova. On je dodao da Kosovo nije član evropske "zelene karte" i da pitanje osiguranja vozila nije bilo predmet pregovaračkog procesa.
Prema rečima Stefanovića, za Srbiju je Rezolucija 1244 jedino prihvatljivo rešenje za predstavljanje Prištine na regionalnim forumima.