Vesti
Politika
Nema kompromisa o decentralizaciji
28.12.2011. 20:00
Izvor: RTS
Nema kompromisa o decentralizaciji
URS neće praviti kompromise u vezi sa poštovanjem politike decentralizacije, jer bez nje nema napretka Srbije, rekla Verica Kalanović. S obzirom na pomenute ciljeve, SDPS Rasima Ljajića dobrodošao je kao partner, istakla je Kalanovićeva.
Članica Predsedništva URS Verica Kalanović izjavila je da, ukoliko ta stranka bude formirala vladu posle narednih parlamentarnih izbora, sasvim je sigurno da neće praviti kompromise u vezi sa decentralizacijom, ekonomskom politikom i poljoprivredom.
"Ujedinjeni regioni Srbije neće praviti kompromise u vezi sa poštovanjem politike decentralizacije, jer smatramo da bez nje nema napretka Srbije", izjavila je Kalanović u intervjuu Tanjugu.
Kompromisi se neće praviti ni u vezi sa ekonomijom i poljoprivredom i to je oblast u kojoj ćemo tražiti patnere, ukoliko posle izbora budemo u prilici da formiramo vladu, naglasila je Kalanovićeva.
Prema njenim rečima, političke partije sa kojima su URS trenutno u vladi i sa kojima dele principe u nekim oblastima prirodni su partneri Ujedinjenih regiona Srbije.
"Smatramo da buduću vladu moraju da karakterišu i odlučniji potezi i hrabriji ljudi", rekla je Kalanović.
URS na predstojeće parlamentarne izbore izlazi sa novom politikom, rekla je Kalanović i dodala da je ono što građane najviše interesuje - životna politika.
Kalanović je dodala da je URS za takvu politiku već dobio podršku velikog broja građana, privrednika i poljoprivrednika i podsetila da je ta unija okupila veliki broj stranaka na regionalnom nivou među kojima su Narodna partija Maje Gojković, "Zajedno za Šumadiju" Veroljuba Stevanovića, "Pokret za Krajinu" Boška Ničića i veliki broj lokalnih grupa građana i stranaka.
"Potpuno je jasno da najveću podršku za sprovođenje te politike očekujemo upravo od onih, koji su je zajedno sa nama definisali u prethodnom periodu", rekla je Kalanović.
Prema njenim rečima, kada je reč o decentralizaciji i stvaranju preduslova da građani značajnije utiču na sopstveni život, "politika će se definisati sa građanima", kada je u pitanju poboljšanje poslovnog i privrednog ambijenta - sa privrednicima, a kada je agrar u pitanju, sa poljoprivrednicima i onim koji su vezani za poljoprivredu.
Kalanović je ukazala i da je za ostvarenje tih ciljeva potreban širi konsenzus partija, pa je ambicija URS da bude što više onih koji kao osnov svoje politike podrzavaju te ciljeve.
Kalanović je navela da je, s obzirom na pomenute ciljeve, dobrodošla kao partner partija Rasima Ljajića. Na pitanje da li će URS sa SDPS izaći zajedno na izbore, Kalanović je odgovorila da sa tom strankom imaju dobre rezultate na lokalnim izborima, a u vladi dobru saradnju.
"Ali, za ulazak u koaliciju će najpre biti potrebna saglasnost oko programskih ciljeva i politike koju su Ujedinjeni regioni već definisali", precizirala je Kalanović.