Vesti
Politika
Drago Kos novi savetnik Agencije za borbu protiv korupcije
29.12.2011. 20:00
Izvor: Blic
Drago Kos novi savetnik Agencije za borbu protiv korupcije
Nekadašnji predsednik evropske Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) Drago Kos ocenio je da Srbija ima odlične normativne i institucionalne uslove za borbu protiv korupcije, ali ako sistem u toj oblasti ne počne da funkcioniše kako treba, postaće velika prepreka na putu Srbije ka EU.
Na konferenciji za novinare Kos je rekao da postoje potrebni organi i ocenio da krivični zakon, kao i propisi o finansiranju stranaka i Agenciji za borbu protiv korupcije, mogu da dobiju sva priznanja, ali da neće biti uspešne borbe protiv korupcije ako taj sistem ne proradi.
Kos je danas predstavljen kao budući savetnik Agencije za borbu protiv korupcije Srbije.
Pored toga što je radio u GREKO, Kos je ranije bio i prvi čovek slovenačke Komisije za borbu protiv korupcije.
Prema rečima direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorane Marković, Kos će za tu agenciju raditi od januara iduće godine i dolaziće u Beograd jednom mesečno da bi pomagao rešavanje aktuelnih pitanja koja se tiču rada agencije.
Marković je rekla da njegovo angažovanje neće ništa koštati Agenciju za borbu protiv korupcije jer je Kosa angažovala Misija OEBS-a koja je prepoznala da će, zbog predstojećih izbora, naredna godina biti veoma značajna za rad agencije.
Kos se složio da će naredna godina biti veoma bitna za rad Agencije ali i da će uticati na dalju sudbinu Srbije jer će, posred kontrole izbornog procesa, biti odlučivano i o kandidaturi Srbije za prijem u Evropsku uniju.
On je rekao da će biti veoma važno da Agencija pruži najviše što može da bi odgovorila na te izazove, i upozorio da će biti i spoljnog pritiska koji će pokušati da smanji uticaj Agencije.