Vesti
Politika
Pajtić: Ne očekujem uslovljavanje kandidature Kosovom
30.12.2011. 12:00
Izvor: Blic
Pajtić: Ne očekujem uslovljavanje kandidature Kosovom
Predsednik vlade Vojvodine i potpredsednik DS Bojan Pajtić ne očekuje da će EU usloviti status kandidata Srbije za članstvo u Uniji priznavanjem nezavisnosti Kosova.
Pajtić je u intervjuu današnjim "Večernjim novostima" naveo da Kosovo nikada nije bilo formalni uslov za evropske integracije Srbije, ističući da nije ni prirodno da to bude uslov, jer pet članica EU nisu priznale Kosovo kao državu.
On je rekao da je prolongiranje odluke o kandidaturu sigurno u odredjenoj meri povećalo broj evroskeptika, ali da zna da 60 odsto Novosadjana i dalje priželjkuje ulazak u EU.
Ističući da pitanje kandidature nije predizborno, već strateško pitanje, Pajtić je ocenio da će se gradjani na izborima opredeljivati za stranke i ljude koji mogu stabilnim putem da dalje vode zemlju.
"Vlada premijera (Mirka) Cvetkovića uspela je da očuvcva finansijsku stabilnost , ali i socijalni mir, iako to nije uspelo mnogo bogatijim zemljama od naše. Siguran sam da će birači znati to da cene", rekao je potpredsednik DS.
Pajtić je nerealnim ocenio koaliciju DS i SNS, istakavši da je reč o dve "drastično različite stranke".
On je dodao da "nema nikakvu dilemu" da će DS pobediti na pokrajinskim izborima. Navodeći postignutre rezultate Pajtić je ocenio da oni kvalifikuju ne samo njega nego i njegove saradnike za još jedan mandat vojvodjanske vlade u sadašnjem sastavu.
"To je jedina moja politička ambicija i zbilja me ne zanima nijedna druga pozicija", rekao je Pajtić.
On je napomenuo da DS za pokrajinske izbore ne planira široku koaliciju, ali da će njihova lista obuhvatiti i predstavnike svih većih nacionalnih zajednica. Dodao je da koalicija sa Savezom vojvodjanskih Madjara nije u planu, jer je to stranka koja i samostalno može da predje cenzus.