Vesti
Politika
Tadić: U 2012. i parlamentarni i predsednički izbori
30.12.2011. 20:00
Izvor: Blic
Tadić: U 2012. i parlamentarni i predsednički izbori
Beta - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će u narednom periodu centralna tema biti ekonomija i povećanje zaposlenosti.
- Iz ekonomije proističe potencijal da se svako političko pitanje i svaki nacionalni interes brani - rekao je Tadić na godišnjoj konferenciji za novinare.
Tadić je rekao da je Srbija u nepovoljnom finansijskom okruženju i uslovima svetske ekonomske krize za dva odsto povećala bruto društveni proizvod a izvoz za 15 odsto, dok je istovremeno smanjen spoljnotrgovinski deficit.
- Izmirujemo međunarodne finansijske obaveze na relativno redovan način i to pokazuje stabilnost naše ekonomije. Investicije su veće nego u svim državama regiona i nedavno je izašao podatak da su strane direktne investicije u srpsku privredu veće nego u Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini zajedno - kazao je Tadić.
On je rekao da je nezaposlenost u Srbiji veoma visoka i da iznosi 22 odsto, kao i da plate nisu dovoljne, ali da nisu ni najniže u regionu.
On je naveo da se sledeće godine očekuje rast BDP od 1,5 odsto i povećanje izvoza za 10 odsto, kao i da inflacija sa ovogodišnjih sedam odsto bude smanjena na pet odsto.
Tadić je najavio da će u 2012. godini biti održani i parlamentarni i predsednički izbori.
"Po Ustavu Srbije je nemoguće da predsednički izbori budu održani 2013. godine nego moraju da budu do kraja 2012", rekao je Tadić. On je naveo da će parlamentani izbori biti održani u zakonskom roku i u skladu sa Ustavnom Srbije.
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da ima jasan plan kako treba rešavati situaciju na Kosovu i Metohiji i da je o osnovnim idejama tog rešenja obavestio predstavnike stranih sila.
To rešenje Srbija će i formalno predložiti kada se proceni da bi ono moglo biti delotvorno.
"Moram najpre završiti razgovore sa evropskim partnerima, potom i sa našim institucijama, a potom izaći sa tim predlogom pred Skupštinu i gradjane", rekao je Tadić.
On je ocenio da u vremenu koje je pred nama sva energija mora biti uložena u to da se pronadje celovito političko rešenje za Kosovo i Metohiju.
Tadić je precizirao da nije promenio težište u svojoj politici "i Evropska unija i Kosovo":
"Mi se nalazimo u veoma teškoj situaciji, ali to ne znači da treba da odustanemo od svojih legitimnih interesa. Mi moramo da učinimo sve što je u našoj moći da se izborimo za naše interese i da omogućimo ispunjenje oba cilja - i Eu i Kosovo".
Prema njegovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku ima onih koji predlažu da se odustane od evropskih integracija, kao i onih koji predlažu da se zbog tih integracija odustane od Kosova.
"Svi koji predlažu prestanak evrointegracija da bismo sačuvali Kosovo i Metohiju treba da znaju da Srbija, naprotiv, tako gubi svaku šansu da sačuva svoje interese na Kosovu i Metohiji", upozorio je predsednik Srbije.