Vesti
Politika
Primena zakona nezadovoljavajuća
02.01.2012. 14:00
Izvor: RTS
Primena zakona nezadovoljavajuća
Za tri i po godine srpski parlament usvojio 766 zakona, a Zakon o železnici trebalo bi da bude dorađen i vraćen u proceduru u novom sazivu, rekla Slavica Đukić-Dejanović i istakla da primena usvojenih zakona nije na zadovoljavajućem nivou.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenila je da je aktuelni saziv parlamenta najefikasniji u istoriji srpskog parlamentarizma ali i ukazala da primena usvojenih zakona nije na zadovoljavajućem nivou.

Slavica Đukić-Dejanović je u intervjuu agenciji Beta rekla da je za tri i po godine parlament usvojio 766 zakona i da je prezadovoljna tim bilansom jer, kako je navela, nije lako raditi u heterogenoj parlamentarnoj većini.

"Od 767 zakona, samo jedan nije usvojen. Mislim da je to sjajan bilans. Da li je lako raditi u heterogenoj parlamentarnoj većini, nije. Ali ispiti se polažu na onim pitanjima koja nisu baš laka.

Bilo je delikatno pregovarati, ali svaki naš dogovor u parlamentarnoj većini je ipak rezultirao dogovorom i u 766 slučajeva izglasavanjem zakona i 211 raznih drugih akata", kaže predsednica parlamenta.

Prema njenim rečima, Predlog zakona o železnici, jedini akt koji nije usvojen, trebalo bi da bude dorađen i vraćen u proceduru u novom sazivu.

"Da li je parlament mogao da radi efikasnije, mislim da nije. Da li je mogao kvalitetnije, sigurno da je mogao i to je zadatak narednog parlamenta da popravi nešto", rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je navela da je osnovni problem to što primena zakona nije na zadovoljavajućem nivou i da naredni skupštinski saziv čeka ozbiljno jačanje nadzorne funkcije i transparentnosti u radu.

Kao najveći doprinos aktuelnog skupštinskog saziva Slavica Đukić-Dejanović je navela atmosferu dijaloga među ljudima koji suprotstavljeno misle i ubeđivanje argumentima čime je zadovoljna.

Predsednica parlamenta je rekla da je Skupština uradila mnogo na planu evropske integracije, ali i da je u harmonizaciji srpskog zakonodavstva sa evropskim parlament prioritet davao zakonodavnoj materiji koja je u interesu građana.

"Nešto će se od toga osetiti vrlo brzo, nešto malo kasnije i mislim da će ovaj parlament, kad se bude jednog dana analiziralo, biti zapamćen po tome da je izuzetno efikasno i mnogo na planu evropskih integracija uradio", kazala je predsednica.

Ona je rekla da će Skupština raditi do raspisivanja parlamentarnih izbora i da će krajem januara održati vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu će biti set finansijskih zakona i izmene zakona o obrazovanju.

Ukidanje imuniteta nije na dnevnom redu

Predsednica parlamenta rekla je da "nije raspoložena" da na dnevni red stavi ukidanje imuniteta za četvoro poslanika Srpske radikalne stranke jer bi se to, kako je rekla, moglo shvatiti kao predizborna kampanja.

"Nekima od njih je već zastareo postupak pred sudom i još nemamo prave informacije već delimične. A kad se sve to događa u predizbornom periodu mislimo da gubi svrhu i ja nisam raspoložena da to stavim na dnevni red", rekla je predsednica parlamenta.

Ona je rekla da bi imunitet poslanika trebalo da bude organičen samo na slobodu mišljenja i izgovorene reči i da poslanici ne bi trebalo da imaju povlašćen status za krivična dela.

Prema njenim rečima, radna grupa čiji je zadatak da nadje rešenje za organičavanje imuniteta poslanika do sada je korektno radila i sav materijal predaće novom sazivu parlamenta.

Slavica Đukić-Dejanović je rekla da sadašnji saziv ne može u ovom mandatu da završi sve poslove koje je započeo, napominjući da će srpski parlament za izradu najavljenog kodeksa ponašanja poslanika koristiti iskustva institucija van Srbije.

"Sve aktivnosti koje smo započeli teško da možemo da završimo u ovom mandatnom periodu, ali sve što je uradjeno koristiće budućem sazivu da taj posao završi", rekla je predsednica Skupštine.