Vesti
Politika
Roan: Srbija bez normalizacije odnosa s Kosovom ne može u EU
05.01.2012. 12:00
Izvor: Blic
Roan: Srbija bez normalizacije odnosa s Kosovom ne može u EU
Bivši zamenik specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova Albert Roan smatra da Srbija bez normalizacije odnosa sa Kosovom neće moći da uđe u Evropsku uniju.
U danas objavljenom intervjuu Radiju Slobodna Evropa, Roan je rekao da se u okviru dijaloga sa Kosovom od Srbije očekuje primena praktičnih sporazuma u vezi sa svakodnevnim životom, ali je istakao da će pitanje priznanja biti pokrenuto onda kada Srbija bude spremna da se učlani u EU.
- Ono što se od Srbije sada može očekivati jeste da normalizuje odnose sa Kosovom i da omogući praktične sporazume koji su u prošlosti bili nemogući. Pitanje priznanja će ostati otvoreno, a pokrenuće se onda kada Srbija jednog dana bude spremna da se učlani u EU, zato što bez normalizacije odnosa sa Kosovom, Srbija nikada neće moći biti deo EU. To je jasno - rekao je Roan.
Upitan da li je moguće da Srbija postane deo EU bez priznavanja Kosova, Roan je rekao da je "skeptičan u vezi sa tim".
- Trebamo da vidimo ukoliko je moguć neki aranžman koji bi osigurao normalizaciju odnosa i kraj konflikta. Ukoliko je to moguće, Srbija ne bi morala zvanično da prizna Kosovo, ali to treba da se analizira. Moram da kažem da sam skeptičan u vezi sa tim - rekao je Roan.