Vesti
Politika
Američka podrška kandidaturi
05.01.2012. 20:00
Izvor: RTS
Američka podrška kandidaturi
Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, rekao američki zvaničnik Filip Riker.
Srbija je postigla veliki napredak, a SAD potpuno podržava da joj se dodeli status kandidata za članstvo u EU, izjavio je Filip Riker, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara zadužen za evropska i evroazijska pitanja.
"U potpunosti podržavamo status kandidata za Srbiju. Srbija je napravila veliki napredak. Evropski savet će to uzeti u obzir i u martu ponovo odlučivati o tome", naveo je Riker u intervjuu koji je objavio portal Euractiv.de, a prenosi Tanjug.
Ako se pogledaju zaključci Evropskog saveta, uviđa se da Srbija sada ima dobre mogućnosti da radi na sebi, naveo je Riker. Prema njegovim rečima, i Crna Gora je dobila signal da nastavi sa radom i u junu će moći da počne pregovore o pristupanju.
Takođe, za Kosovo postoji jasna evropska perspektiva da nastavi dijalog o viznom režimu, kao i za unapređenje trgovine i članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, naveo je američki zvaničnik.
Kad je reč o sporu između Beograda i Prištine, Riker je rekao da je ostvaren veliki napredak u dijalogu i da se nada da će sporazumi o tehničkim pitanjima biti postignuti, jer rešavanje tih problema olakšava svakodnevni život građana.
To bi, po njegovim rečima, trebalo da bude cilj dve strane, a sprovođenje sporazuma je od ključnog značaja za to.
"Srpski predsednik Boris Tadić pronašao je prave reči povodom barikada koje su postale veliki problem na severu Kosova. Mi smo pozdravili njegove izjave i želimo da se ta tema okonča tako što želimo da iskoristimo uticaj Beograda da se barikade uklone", rekao je američki zvaničnik, prenosi Tanjug.
Američki diplomata je rekao da SAD tesno sarađuje sa Nemačkom i Austrijom i da postoji bilateralna koordinacija o svemu što spada u ukupnu koordinaciju na više nivoa na Balkanu između SAD i EU.
Mnoge zemlje dobro razumeju koliko je važno nastaviti rad na Balkanu, navodi Riker, koji smatra da je Zapadni Balkan za Evropu veoma važan.