Vesti
Politika
Demonstracije zbog posete Tadića
06.01.2012. 20:00
Izvor: RTS
Demonstracije zbog posete Tadića
Nekoliko stotina Albanaca blokiralo put u Dečanima, protestujući zbog dolaska predsednika Borisa Tadića u manastir Visoki Dečani. Demonstracije i oko Pećke patrijaršije. Kosovska policija uhapsila osam demonstranata.
Uoči dolaska predsednika Srbije Borisa Tadića u manastir Visoki Dečani na Kosovu, nekoliko stotina Albanaca blokiralo je put u Dečanima, a zatim su protesti nastavljeni i ispred Pećke patrijaršije.
Albanski demonstranti, koji protestuju zbog posete srpskog predsednika Borisa Tadića, oko pola sata su u blokadi držali autobus "Laste" koji prevozi srpske vernike u manastir Visoki Dečani.
Demonstracije su organizovali aktivisti Pokreta za samoopredeljenje "Vetevendosje", koji su na autobusu ispisali skraćenicu Oslobodilačke vojske Kosova, UČK, a vozača naterali da skine tablice.
Posle akcije kosovske policije, uključujući i specijalne jedinice ROSU, autobus je nastavio put ka manastiru.
Nekoliko stotina Albanaca, koji nose albanske zastave i dalje protestuje u centru Dečana. Policija je pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Sava Janjić: Razočarani smo
Iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić je, u izjavi za Internet portal Radio-televizije Srbije, rekao da je "duboko razočaran pokušajem albanskih ekstremista da onemoguće pristup posetiocima manastira u toku božićnih praznika".
"Izlivi verske i nacionalne mržnje od strane ekstremnih grupa, kao što je "Samoopredeljenje", nažalost, samo pokazuju da su uslovi u kojima žive Srbi u ovom delu Kosova i Metohije daleko od normalnih i da su hrišćanske svetinje i dalje izložene opasnosti", rekao je Sava Janjić.
Sava Janjić je, takođe, rekao da gotovo da nema nijednog hrišćanskog praznika da se ne dogodi napad na vernike ili neka druga provokacija.
Pored učestalih pretnji veterana OVK i pripadnika "Samoopredeljenja", manastir Visoki Dečani je od 1999. četiri puta napadan minobacačkim granatama i poslednji put 'zoljom' 2007. godine, rekao je iguman manastira Visoki Dečani.
Pokret "Vetevendosje" nekadašnjeg studentskog lidera i političkog zatvorenika Aljbina Kurtija organizovao je blokade puteva širom Kosova, u nastojanju da spreči dolazak Borisa Tadića u Visoke Dečane.
Policija je privela osam osoba, ali su svi, posle kraćeg zadržavanja, pušteni.
Euleks i Kfor saopštili su da su preduzete sve potrebne mere i da je situacija u Dečanima, uprkos protestima, pod kontrolom.