Vesti
Politika
Ističe vreme za vansudsko poravnanje s Hrvatskom
08.01.2012. 14:00
Izvor: politika
Ističe vreme za vansudsko poravnanje s Hrvatskom
Iako su oni koji su ubili Gadafija bili na pobedničkoj strani, mislim da će taj slučaj ipak biti procesuiran pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. – Možda bi parola „vratiti Kosovo” bila adekvatnija od one „ne damo Kosovo”
Ukoliko Srbija i Hrvatska planiraju da se vansudski nagode trebalo bi što pre da donesu takvu odluku jer nema još mnogo vremena za takvu mogućnost. Javna rasprava bi mogla da bude zakazana za godinu dana. I dalje mislim da taj spor nema mnogo smisla, kaže u razgovoru za „Politiku” dr Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava.

Za sada je ipak krajnje neizvesno povlačenje tužbi?

Međunarodni sud pravde bavio bi se samo time da li je bilo genocida s jedne ili druge strane. Sve van genocida za njih bi bilo irelevantno. Time je, međutim, stvarnost znatno sužena. Jer, ako čovek želi da dođe do istine onda su relevantni i ratni zločini kao i zločini protiv čovečnosti. Haški tribunal ne da nikoga nije osudio, već nikoga nije ni optužio za genocid u vezi s događajima u Hrvatskoj. Kada je reč o Bosni bilo je nekoliko optuženih i bila je jedna presuda – za Srebrenicu generalu Radoslavu Krstiću. Pošto se MSP u velikoj meri oslanja na činjenice koje je utvrdio Haški tribunal vrlo je malo verovatno da bi došlo do odluke, bilo po hrvatskoj tužbi, bilo po našoj protivtužbi da je bilo genocida.

Istovremeno, i jedna i druga strana će imati veliki tim advokata kojima je posao da iznose žestoke optužbe. To može da utiče na ponovno razvijanje mržnje, a to nam nije u interesu.