Vesti
Politika
Članstvo u EU podržava 51 odsto građana
13.01.2012. 20:00
Izvor: Blic
Članstvo u EU podržava 51 odsto građana
Da građani Srbije danas odlučuju o učlanjenju zemlje u EU, 51 odsto njih glasalo bi za, što pokazuje porast podrške tom cilju, prvi put nakon što je ona prošle godine pala ispod 50 odsto, pokazalo je redovno istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije.
Isto istraživanje pokazalo je i da 53 odsto ispitanika smatra da su vlast i rukovodstvo države odgovorni što Srbija nije dobila status kandidata, a njih čak 75 odsto da odnose Beograda i Prištine treba rešavati nezavisno i bez obzira na evropske integracije zemlje.
Spram 51 odsto građana koji bi glasali za članstvo u EU, protiv bi glasalo 28 odsto, što je smanjenje u odnosu na prethodna istraživanja, na kojima je takav odgovor dalo više od 30 odsto građana.
Ukoliko bi sutra bio raspisan taj referendum, prema rezultatima istraživanja, ne bi glasalo 18 odsto građana.
Na pitanje zašto bi glasali protiv učlanjenja zemlje u EU, 23 odsto građana smatra da bi im to donelo više štete nego koristi, 15 odsto kao razlog navodi ucene, pritiske i uslovljavanja, 13 odsto ističe da to nije najbolje rešenje, 12 odsto da bi to donelo ekonomsku propast i zaduživanje, 10 odsto smatra da EU nema budućnost, a šest kao razlog navodi uslovljavanje Kosovom...
Direktorka kancelarije Milica Delević rekla je na konferenciji za novinare da je istraživanje pokazalo i da građani Srbije racionalnije gledaju na proces evropskih integracija zemlje, da ne idealizuju EU, ali da shvataju da bi članstvo donelo korist državi.
U tom smislu, istraživanje je pokazalo da učlanjenje u EU korisnim smatra 39 odsto građana, lošim 26, a niti dobrim niti lošim 35 odsto.
Među onim građanima koji učlanjenje u EU smatraju korisnim, 41 odsto ističe da će to doneti više mogućnosti zapošljavanja, isto toliko da će voditi boljoj budućnosti mladih ljudi, 35 odsto zbog mogućnosti da slobodno putuje po zemljama EU, a 28 odsto da će pomoći se uredi stanje u državi.
Zanimljivo je da se u ovogodišnjem istraživanju povećao broj građana koji odgovornim za dešavanje na polju evropskih integracija smatraju vlast, a smanjio onih koji za to "okrivljuju" EU.
U skladu sa tim, 53 odsto građana za nedobijanje statusa kandidata u decembubru odgovornim smatra vlast, pet odsto situaciju na Kosovu, četiri odsto sam narod, a 32 odsto EU.
Iako, prema ovom istraživanju, 70 odsto građana smatra da je Kosovo glavni uslov što Srbija nije dobila kandidaturu, njih čak 75 odsto istuče da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od evropskih integracija.
Takođe, 19 dosto građana smatra da se sa Prištinom ne treba dogovarati o bilo čemu, dok o ovoj temi stav nema pet odsto građana.
Istraživanje Kancelarije pokazalo je i da čak 85 odsto grajana smatra da bi strukturne reforme društva trebalo sprovoditi i da nisu uslov za integracije.
Građani Srbije su, međutim, manji idealisti kada je u pitanju budućnosti Unije i njih 37 odsto smatra da ona neće uspeti da prevaziđe probleme, da će se potpuno zatvoriti ili čak raspasti.
Oni međutim, na pitanje koje bi modele Srbija trebalo da sledi u izgradnji sopstvene budućnosti, ističu model Švajcarske, Nemačke i Norveške, sa ukupno 65 odsto.
Radi se o redovnom istraživanju koje Kancelarija sprovodi dva puta godišnje, sprovedeno je 22 decembra, nakon odluke Evropskog saveta da se odloži dodeljivanje statusa kandidata Srbiji, a obuhvaćeno je 1.031 ispitanik.