Vesti
Politika
Riker: Srbi sa severa Kosova će se integrisati u kosovsko društvo
17.01.2012. 20:00
Izvor: Blic
Riker: Srbi sa severa Kosova će se integrisati u kosovsko društvo
Zamenik pomoćnika američke državne sekretarke Hilari Klinton Filip Riker izjavio je večeras u Prištini da će se Srbi sa severa Kosova integrisati u kosovsko društvo.
Govoreći o severu Kosova, Riker je rekao da ne može biti promene granica, podele niti razmene teritorija u ovom regionu.
"Srbi na jugu Kosova su integrisani i građani su slobodnog i demokratskog Kosova. I Srbi sa severa Kosova će se integrisati u kosovsko društvo", istakao je on.
On je u ime Sjedinjenih Američkih Država poručio građanima Kosova da rade na izgradnji države Kosova i njenom integrisanju u evroatlanske strukture.
Riker je takođe ocenio da ni jedna partija nema pravo da uzme zakon u svoje ruke. Komentarišući proteste pokreta Samoopredeljenje prošle subote na prelazima prema centralnoj Srbiji, on je u interviju za RTK ocenio da je to bio neopravdani način izražavanja mišljenja, sa ciljem ometanja slobode kretanja i slobodne trgovine.
"Subotnji protest bio je neprihvatljiv, stoga želim da naglasim da je policija, prema informacijama koje sam dobio od domaćih i međunarodnih zvaničnika, ponašala profesionalno", rekao je Riker.
Zamoljen da prokomentariše najave da će Samoopredeljenje 22. januara ponovo organizovati proteste, visoki američki zvaničnik je kazao da očekuje da se odgovorni politički lideri odgovorno ponašaju.
"Samoopredeljenje je protiv razgovora između Srbije i Kosova. Svi imaju pravo da izražavaju svoje mišljenje, da budu kritični, ali mi živimo u 21. veku i pregovori su značajni. SAD podržavaju ovaj proces", ukazao je Riker.
Tokom današnjeg dana Riker se u Prištini susreo se s premijerom Kosova Hašimom Tačijem i zamenicom premijera i šeficom delegacije Kosova u razgovorima sa Srbijom Editom Tahiri.
Saznaje se da će Riker večeras ostati u Prištini.
Edita Tahiri je ranije danas, pre dolaska Rikera, izjavila za agenciju Kosovapres da će tokom susreta biti razgovora i o nastavku dijaloga između Prištine i Beograda u Briselu. Ona je izrazila uverenje da će se u razgovorima i ovog puta potvrditi podrška Sjedinjenih Američkih Država za Kosovo.

Riker će posetiti i Srbiju
Riker je započeo dvonodeljenu turneju po zemljama Zapadnog Balkana, gde će se susresti sa političkim liderima i predstavnicima nevladinog sektora, rečeno je ranije u Stejt departmentu.
Američki zvaničnik će u okviru te turneje, koja traje do 26. januara, posetiti Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Tursku i Austriju, rekao je sagovornik iz Rikerovog kabineta. Riker će sa svojim domaćinima razgovarati o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja.