Vesti
Politika
Jeremić: Sastanak sa Vesterveleom u ponedeljak u Briselu
18.01.2012. 12:00
Izvor: Blic
Jeremić: Sastanak sa Vesterveleom u ponedeljak u Briselu
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić najavio je večeras da će se u ponedeljak sastati sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom u Briselu i naglasio da Beograd ima intenzivnu komunikaciju sa Nemačkom.
"Mi blisko sarađujemo i imamo dosta intenzivnu komunikaciju sa Nemačkom. Pokušavamo da nađemo zajednički prostor", rekao je Jeremić povodom negativanog stava Berlina o kandidaturi Srbije na decembarskom samitu Evropskog saveta u Briselu.
Šef srpske diplomatije je ujedno napomenuo da je taj prostor za Srbiju jasno ograničen i da se "naše crvene linije neće pomerati".
"Ja se nadam da će biti moguće da postignemo sporazum u okviru tog prostora. Ako ne bude moguće, idemo dalje, ali zna se šta su prioriteti", rekao je Jeremić za Televiziju Prva.
Ministar je ukazao da, kada je reč o daljim evropskim integracijama Srbije, nema mesta nikakvom odbrojavanju.
"Februarski sastanak ministara spoljnih poslova EU samo je jedan od mnogih koji će se održavati ove godine. Biće puno i samita, a na svakom od njih će biti reči o proširenju uključujući i formalne korake Srbije u evropskim integracijama", dodao je on.
Jeremić je istakao da ova vlada Srbije neće menjati politiku prema Kosovu ni stav prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN podsetivši da je ta politika zasnovana na Ustavu Srbije i obavezujućim odlukama Narodne skupštine.
"Ko želi da promeni kosovsku politiku imaće u narednih nekoliko meseci priliku da to predloži građanima Srbije i ukoliko dobije podršku za tako nešto onda će to moći da učini. Do tada nema menjanja politike", kazao je Jeremić.
Kad je reč o Rezoluciji 1244, "nema mesta kompromisu niti će ga biti", naglasio je ministar.
Rezoluciju 1244, može da povuče jedino Savet bezbednosti UN a za tako nešto ne postoji većina u SB niti podrška dve stalne članice - Rusije i Kine.
"Mnogi kažu da kada je reč o KiM treba uvažiti realnost a važan elemenat te realnosti je postojanje Rezolucije 1244. Ona ostaje jedini okvir za pregovore i za bilo kakvo rešenje kada je reč o Kosovu. Mi svoju poziciju o tome nećemo menjati", rekao je Jeremić.