Vesti
Politika
Britanija pozdravlja napredak Srbije
18.01.2012. 20:00
Izvor: Blic
Britanija pozdravlja napredak Srbije
Britanija pozdravlja napredak Srbije i Kosova u primeni dogovora o slobodi kretanja, ali ukazuje da Srbija do februara mora u potpunosti da ispuni zahteve Evropskog saveta, posebno po pitanju predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima, objavljeno je danas na sajtu Forin ofisa.
Najavljujući sastanak šefova diplomatija EU u ponedeljak u Briselu, britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington pozdravio je napredak ostvaren tokom Božića u primeni dogovora Beograda i Prištine o slobodi kretanja.
"Ali, smatramo da Srbija treba još toga da uradi kako bi u potpunosti ispunila zahteve Evropskog saveta pre ministarskog sastanka u februaru, posebno po pitanju predstavljanja Kosova na regionalnim forumima", dodao je britanski ministar.
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u ponedeljak u Briselu treba da obavesti evropske ministre spoljnih poslova o napretku u dijalogu Beograda i Prištine.
Odluka o davanju statusa kandidata Srbiji biće doneta u februaru tako da će se ministri verovatno usredsrediti na napredovanje Srbije u ispunjavanju neophodnih uslova po pitanju Kosova, navodi se u saopštenju.
Lideri Evropske unije odlučili su u decembru 2011. da početkom marta daju "zeleno svetlo" Srbiji za kandidaturu za članstvo u EU s tim da u februaru Savet ministara EU oceni da li je Beograd učinio dovoljan napredak u sređivanju odnosa s Prištinom i smirivanju stanja na severu Kosova.