Vesti
Politika
Nemačka spremna da popusti?
23.01.2012. 20:00
Izvor: RTS
Nemačka spremna da popusti?
Nemačka pokazuje fleksibilniji stav i mogla bi da odobri Srbiji status kandidata već u februaru, ako postigne napredak, o predstavljanju Prištine na regionalnim forumima, javlja Radio Slobodna Evropa pozivajući se na diplomatske izvore.
Sastanak nemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea i ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića u Briselu bio je "vrlo srdačan", javlja Radio Slobodna Evropa (RSE) i ističe da je "Nemačka zaista izgleda spremna da malo popusti".
Pozivajući se na nezvanična saznanja iz diplomatskih izvora, RSE dodaje da Nemačka pokazuje fleksibilniji stav i da bi mogla odobriti Srbiji status kandidata već u februaru, čak ako i ne postigne dogovor, već samo napredak, o predstavljanju Prištine na regionalnim forumima.
"Ono što je zanimljivo jeste da je šef srpske diploamtije, gospodin Vuk Jeremić, u Briselu na margini ovog skupa imao nekoliko važnih bilateralnih sastanaka, a među njima i susret sa nemačkim šefom diplomatije Gidom Vesterveleom", precizira RSE u izveštaju iz Brisela.
I ministri spoljnih poslova Austrije i Italije, Mihael Špindeleger i Đulio Terci, rekli su uoči Ministarskog saveta Evropske unije da veruju u mogućnost da Srbija u martu dobije status kandidata za članstvo u EU.
Jeremić je, posle razgovora s nemačkim kolegom Gvidom Vesterveleom, rekao da postoji daleko bolje razumevanje između Srbije i Nemačke nego što je to bio slučaj do sada.
"Nema nikakve sumnje da i jedna i druga strana žele da postignu isti cilj, a to je povoljna odluka za Srbiju na sledećem zasedanju Saveta ministara EU", rekao je Jeremić uoči zasedanja ministara spoljnih poslova EU na kojem će biti reči o izgledima da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, kao i o rešavanju problema na Kosovu.
Jeremić je rekao da je Vesterveleu predočio kako se na to gleda iz Beograda i da je to na jedan "prilično otvoren i iskren način" učinjeno i sa nemačke strane.
Šef srpske diplomatije naveo je da su se Vestervele i on dogovorili da ostanu u bliskoj vezi i komunikaciji, rekavši da će se ponovo sastati za desetak dana za vreme ministarske konferencije o bezbednosti u Minhenu.
Srpski ministar je rekao da je na marginama današnjeg sastanka razgovarao i sa drugim ministrima i naglasio da "ima razloga da Srbija očekuje da će na današnjem sastanku preovladati pozitivan ton i da će poruke tog skupa biti pozitivne".
"Mnogo posla je pred nama, i mislim da je izuzetno teško praviti bilo kakve procene šta će na kraju biti. Očekujemo rezultat u narednih nekoliko nedelje", rekao je Jeremić.
Planirano je i da Jeremić razgovara i sa švedskim kolegom Karlom Biltom i evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.
Šefovi diplomatija Evropske unije imaće političku raspravu o napretku dijaloga Beograd - Priština u funkciji predstojeće odluke o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.
Jedan visoki zvaničnik EU objasnio je da neće biti nikakvih zaključaka, niti odluka, već će ministri inostranih poslova kratko sažeti zapažanja o prilikama na Zapadnom Balkanu, uz posebnu pažnju Srbiji i Kosovu, prenosi agencija Beta.
U izvorima EU je potvrđeno da će posrednik u dijalogu Robert Kuper iduće nedelje posetiti Prištinu i Beograd da bi se utvrdilo kakav napredak može biti postignut što je moguće pre, prvenstveno u vezi sa regionalnim predstavljanjem Prištine i sa primenom postignutih dogovora.
To bi omogućilo i da potom, krajem februara, Savet ministara EU zaključi da Srbiji treba odobriti status kandidata za članstvo u EU.
Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton će, uoči zasedanja Saveta ministara za opšte poslove, 27. februara, "izvestiti ministre o onome što bude učinjeno u dijalogu Beograda i Prištine", rekao je visoki zvaničnik Unije.