Vesti
Politika
Dva uslova za kandidaturu Srbije
24.01.2012. 20:00
Izvor: Blic
Dva uslova za kandidaturu Srbije
Ukoliko Srbija uspe da se dogovori sa Prištinom oko regionalnog predstavljanja i nađe rešenje za pominjanje Rezolucije 1244 na način da to Prištini ne smeta, Savet ministara odobriće status kandidata Srbiji na svom zasedanju 1. marta. Potrebno je i da Srbi na severu Kosova uklone barikade da bi Srbija mogla da očekuje zeleno svetlo.
Ovo se nameće kao zaključak nakon jučerašnjeg briselskog sastanka na kome su šefovi diplomatija EU razmatrali napredak koji je do sada načinjen u dijalogu Beograda i Prištine.

Ešton: Vlada optimizam
Dobra vest je da su, kako je juče izjavila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, šefovi diplomatija EU “s velikom dozom optimizma” razgovarali o mogućnosti da Srbija dobije status kandidata.

- U Savetu je prisutna velika želja da Srbija potvrdi svoju posvećenost, nastavi dijalog sa Prištinom i postigne napredak koji će nam omogućiti da u februaru donesemo pozitivnu odluku - rekla je Eštonova.

O Srbiji 28. februara
Ministarski savet ponovo će razgovarati o Srbiji i Kosovu 28. februara, kada će doneti konačnu odluku o zahtevu Srbije za statusom kandidata za članstvo u EU.
Ministar spoljnih poslova Gido Vestervele susreo se juče i sa srpskim šefom diplomatije Vukom Jeremićem u Briselu. Vestervele je nakon toga istakao da uslovi koje je istakao Evropski savet moraju da se ispune, ali je podvukao da Srbija ima podršku Nemačke na putu evropskih integracija.

Tadić: Moguće rešenje
Boris Tadić tvrdi da Srbija može da nađe rešenje za predstavljanje Prištine za 24 sata ako je tačno da nije bilo pritisaka da odustane od Rezolucije 1244. Predsednik Srbije je rekao da je izjava američkog diplomate Filipa Rikera “dobra vest i novost” i da će se u razgovorima s međunarodnim predstavnicima i posrednikom EU dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom videti da li je to istina.

Vestervele: Uslovi moraju biti ispunjeni
- Nemačka vlada je jasno opredeljena za evropsku perspektivu Srbije, ali uslovi koje su lideri EU utvrdili 9. decembra - saradnja umesto sukobljavanja - moraju biti ispunjeni - izjavio je Vestervele posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.
Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je da je za Srbiju sada od ključne važnosti da se što pre nastavi dijalog s Prištinom kako bi krajem februara EU Beogradu odobrila kandidaturu za članstvo. Bilt je, nakon rasprave šefova diplomatija EU o kandidaturi Srbije i rešavanju problema na Kosovu, istakao da su se ministri “saglasili da je nužno da obe strane u dijalogu Beograd - Priština iskažu konstruktivan stav”.
Optimisti u vezi sa izgledima Srbije bili su i ministri spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger i Italije Đulio Terci.