Vesti
Politika
Kuper se u Beogradu sastaje sa Stefanovićem
25.01.2012. 12:00
Izvor: Mondo
Kuper se u Beogradu sastaje sa Stefanovićem
Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper posetiće danas Beograd u sklopu napora za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, britanski diplomata će se sutra sastati sa šefom beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu Borkom Stefanovićem.
Kuper bi, prema najavama iz Brisela, u četvrtak trebalo da poseti i Prištinu.
Dalji nastavak dijaloga, i u okviru toga postizanje rešenja za regionalno predstavljanje Kosova, uslov je za dalje napredovanje Srbije ka EU, a nastavak razgovora, kako su u ranijim izjavama za Tanjug istakli šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, zavise upravo od Kuperove posete.
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je prekjuče u Briselu poručila da je u Evropskom savetu prisutna velika želja da Srbija potvrdi svoju posvećenost i nastavi dijalog sa Prištinom i postigne napredak koji će Savetu omogućiti da u februaru donese pozitivnu odluku o statusu kandidata za članstvo u EU.
To je potvrdio danas i evropski komesar za proširenje Štefan File, rekavši da EU još uvek očekuje od Beograda aktivni pristup nastavku dijaloga i opipljiv napredak, pogotovo na polju regionalnog predstavljanja.
Predsednik Srbije Boris Tadić očekuje, imajući u vidu izjavu zvaničnika SAD Filipa Rikera da od Srbije nije traženo da odustane od Rezolucije 12 44, da će se već "u roku od 24 sata" naći rešenje za regionalno predstavljanje Prištine, kao i da Kuper odmah izađe sa rešenjem za to pitanje.
To rešenje, kako je rekao, značiće da na tablici Kosovo piše i Rezolucija 1244 SB UN.
U izjavi Tanjugu u ponedeljak, Stefanović je rekao da će susret sa Kuperom biti prilika da se razgovara o različitim opcijama za rešavanje pitanja regionalanog prestavljanja koje za Beograd apsolutno pretpostavlja upotrebu Rezolucije 1244.
"Imaćemo priliku sa njim da pronađemo rešenje koje sadrži Rezoluciju", naveo je Stefanović.
Šefica prištinskog tima Edita Tahiri smatra da će ta poseta približiti mišljenja dve strane i omogućiti rešenje ključnog pitanja.
Stefanović i Tahiri smatraju da bi rešenje za regionalno predstavljanje Prištine moglo da bude u fusnoti uz naziv Kosova koja ne bi prejudicirala status, ali se nikako ne slažu kad je reč o Rezoluciji 1244.
Dok je za Beograd ona, po rečima Stefanovića, neophodan i nezaobilazni činilac rešenja za predstavljanje Prištine, Tahiri tvrdi da je prevaziđena i u političkom i u pravnom smislu.
Prema Stefanoviću, u regionalnom predstavljanju Prištine za Beograd je prihvatljiva fusnota "bez prejudiciranja statusa", ali isključivo kao dodatak referenci na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.
"To moze da bude korisno, ali nikako dovoljno", istakao je Stefanović.
Tahiri pak smatra da je takvo rešenje izbalansirano, da poštuje stavove obe strane i da bi, što se Prištine tiče, moglo biti prihvatljivo rešenje za ključno pitanje sledeće runde dijaloga.
Poslednja runda pregovora održana je 30. novembra.