Vesti
Politika
U strankama počinje trka za mesto na izbornoj listi
26.01.2012. 20:00
Izvor: Blic
U strankama počinje trka za mesto na izbornoj listi
Uprkos Zakonu o izboru narodnih poslanika, prema kojem će u parlament morati da uđu predstavnici prema redosledu sa izborne liste, stranke će imati načina da nadmudre propis i da, umesto popularnih kandidata, u skupštinske klupe uvedu druge ljude.
- Kandidati koji se nalaze na vrhu liste svakako će ući u parlament ako njihova stranka dobije dovoljan broj glasova, po automatizmu. Neće biti međuperioda od deset dana, što je do sada bio slučaj, ali niko ne može da zabrani nekome ko je izabran da podnese ostavku - objašnjava za „Blic“ Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbije“.
Ipak, politički analitičari smatraju da se to neće događati u velikoj meri.
Dakle, ipak postoji mogućnost da poznati umetnik, intelektualac, čovek od autoriteta u čiju se reč veruje i do čijeg se mišljenja drži, koji će se smešiti sa plakata, ali i sa visokog mesta izborne liste, ne bude naredne četiri godine u parlamentu, što je i do sada bio slučaj.
Nenadić navodi da će sloboda da se podnese ostavka uvek postojati, ali da je sada uređena procedura i da to niko drugi u ime poslanika neće moći da uradi.
- Verujem da taj način izigravanja propisa, ali i volje biraća, stranke neće u većoj meri zloupotrebljavati, jer to bi bila očigledna prevara, a ne verujem da partije na taj način žele da naruše svoj imidž - ističe Nenadić.
Borba među članovima stranke za mesto na listi od narednih izbora biće daleko oštrija, jer u skupštinu neće više moći da uđe neko ko je na listi, na primer, pod rednim brojem 78 ako njegova stranka dobije samo 30 mandata. Stranke tako više neće moći poslaničkim mestima da se odužuju poslušnim članovima. S druge strane, i partijska vođstva će morati da budu oprezna u sastavljanju lista.
- Zahvaljujući izmenama zakona, stranke više neće moći neposlušnom članu da oduzmu mandat i zbog toga će morati da budu mnogo pažljivije u pravljenju lista. Sada će sastavljanje lista podrazumevati više vremena i znatno više posvećenosti - navodi za „Blic“ Zoran Lučić iz Centra za slobodne izbore i demokratiju.