Vesti
Politika
Strepnje u Smederevu
29.01.2012. 14:00
Izvor: politika
Strepnje u Smederevu
Glavna dilema Smederevaca od juče je šta će njima i članovima njihovih porodica doneti odluka srpske vlade o kupovini železare od Ju-Es stila
Dan posle sudbonosne odluke o sudbini železare Ju-Es stil Srbija, Smederevcima je laknulo što fabrika neće biti zatvorena. Međutim, strah od katanca na kapijama nekadašnjeg giganta, što bi čitav grad dovelo do prosjačkog štapa, u petak uveče zamenjen je novim strepnjama među radnicima. Kakva će ih sudbina zadesiti u narednim mesecima, od juče je glavna dilema 5.400 zaposlenih jer se država jasno pozicionirala kao nužno rešenje u prelaznom periodu. Kada će država pronaći strateškog partnera, ko će biti novi vlasnici, hoće li biti otpuštanja radnika, šta će biti s platama… samo su neka od pitanja koja su u subotu bukvalno odzvanjala gradom.

– Najvažnije da fabrika neće da se zatvori. Sve ostalo će se nekako srediti. Ne razumem ljude koji sada opet nisu zadovoljni. Šta bi bilo da smo ostali na ulici, da je proizvodnja stala? Ko bi nas onda kupio? Ovako, postoji nada. Jeste da ima nedoumica oko ove prodaje za dolar, ali mi radnici moramo da mislimo o svojim porodicama, a ne da vodimo visoku politiku – kaže za „Politiku” radnik Tople valjaonice.