Vesti
Politika
Jeremić: Učinićemo sve za status, ali Rezolucija 1244 je crvena linija
31.01.2012. 12:00
Izvor: Blic
Jeremić: Učinićemo sve za status, ali Rezolucija 1244 je crvena linija
Srbija će učiniti sve da u martu dobije status kandidata za EU, ali, kada je u pitanju regionalno predstavljanje Prištine ni po cenu statusa neće pristati na formulaciju koja isključuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.
Jeremić je u emisiji TV B92 "Između dve vatre", na pitanje da li će Srbija, ukoliko Priština ne pristane na upotrebu Rezolucije 1244 reći "ne" statusu kanidata, odgovorio da će u tom slučaju Srbija reći "ne" brisanju te formulacije.
Rezolucija 1244 je crvena linija Srbije, kazao je Jeremić.
On je ponovio da nije kraj sveta ukoliko Srbija ne dobije status kandidata, a da su reforme zemlje, sa ili bez formalnih koraka, prioritet Srbije.
"Procesi reformi koji su usmereni na to da ova zemlja usvoji standarde i pravila EU su prioritet sa ili bez formalnih koraka EU, koji mogu da dođu sada, sutra ili u bilo kom drugom trenutku", naveo je Jeremić dodajući da treba biti realan jer je Evropa u velikoj krizi a apetit za proširenje smanjen.
"Ali, to nas ne treba da sputa i spreči u angažovanju na reformama koje će ovu zemlju dovesti u red evropskih zemalja", kazao je Jeremić. On je, međutim, istakao da je nakon niza razgovora sa evropskim partnerima, koje je imao u Briselu, evidentno da većina članica EU želi da Srbija u martu dobije status kandidata.
Prema njegovima rečima, Nemačka zaista želi da dođe do pozitivnog ishoda, a pokazatelj toga je i činjenica da će se ta zemlja angažovati u stalnim konsultacijama sa srpskim vlastima dok konačna odluka ne bude doneta.
"Moj utisak iz razgovora sa (šefom nemačke diplomatije Gvidom) Vestelevelom je da Nemačka zaista želi da dođe do pozitivnog ishoda, a to pokazuje njegova spremnost da ostanemo aktivno angazovani na kosultacijama koje su pred nama", rekao je Jeremić ističući da će se već sledeće nedelje sresti u Minhenu.
"Nemačka je pokazala najbolju volju i angažovanje kroz aktivne konsultacije", dodao je Jeremić.
Na pitanje o kakvim se konsultacijama radi, on je rekao da će se situacija na ispunjavanju uslova za dobijanje statusa pratiti na dnevnom nivou kako bi se obezbedilo da ne bude iznenađenja i omogućilo da nemački stav koji je u decembru bio negativan evoluira ka pozitivnom.
* Govoreći o odnosima u stranci i njegovoj kanidaturi za premijera ispred DS, Jeremić je rekao da se, prema njegovim saznanjima, o tome u stranci do sada nije raspravljalo.
"Treba da znamo kuda idemo, da ako otklonimo neki od problema budemo potpuno svesni da je otklonjen, odnosno da ako ima problema znamo koji su, kako ne bi došli u cajtnot i situaciju u kojoj se odluka lomi u poslednjem trenutku", kazao je Jeremić.
Prema njegovim rečima, kada je u pitanju kandidatura, i dalje nema razloga da se slavi, ali je izuzetno važno dobiti status i učiniti sve da do toga dođe.
"Vrlo smo angažovani sa svim partnerima, ukljucujući Nemačku", rekao je Jeremić, dodajući da se svako angažuje na svom nivou, neko na tehničkom, neko na političkom, a neko na najvišem državnom.
Na pitanje da li je njegov veći angažman na evropskim inetgracijama u poslednje vreme posledica kritika koje su mu upućene na Glavnom odboru DS, on je odgovornio odrično precizirajući da je njegov angažman vidljiviji nakon ostavke potpredsednika vlade za evropske integracije Božidara Đelića.
Kada je u pitanju predizborna i postizborna kombinatorika, Jeremić je na pitanje da li bi se mogao videti u vladi u kojoj je LDP, koji ga oštro kritikuje, odgovorio da je njegov politički angažman baziran na uverenjima, a ne na tome kako ga neko individulano percipira.
Međutim, upitan da li bi sebe mogao videti u vladi koja bi vodila politiku "Preokreta" on je odovorio: "jako teško u jednom takvom društvu".