Vesti
Politika
Vesna Pusić u Beogradu
31.01.2012. 20:00
Izvor: RTS
Vesna Pusić u Beogradu
Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić razgovarala u Beogradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Teme razgovora proces evropskih integracija regiona i ekonomska saradnja Srbije i Hrvatske.
Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa ministarkom spoljnih poslova Hrvatske Vesnom Pusić o bilateralnim odnosima dve zemlje i saradnji u regionu.
Tokom sastanka bilo je reči i o procesu evropskih integracija celog regiona, kao i o jačanju ekonomske saradnje Srbije i Hrvatske, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.
Pusićeva je izjavila je da je sa Tadićem imala "srdačne i plodne" razgovore.
"Potvrdili smo zajedničke stavove o daljem osnaživanju odnosa i potrebu i želju da uložimo zajednički napore da se dalje unapredi region", rekla je Pusićeva, koja učestvuje na neformalnom ministarskom sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Palati Srbija.
Na marginama skupa ona će imati i bilateralni sastanak sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.
Hrvatska ministarka se danas sastala i sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji. Posle sastanka u hrvatskoj ambasadi, Pusićeva je rekla da je bilo je reči o obrazovanju, političkom predstavljanju hrvatske manjine, naučnoj i kulturnoj saradnji.
Govoreći o kvalitetu komunikacije sa srpskim vlastima u kontekstu predstojećih izbora u Srbiji Pusićeva je rekla da su saradnja i razgovor sigurno mogući i da ubuduće očekuje ozbiljne pomake.
Uoči posete Beogradu, hrvatska ministarka je rekla da je region apsolutno trajno važna tema za Hrvatsku. "Činjenica da je Hrvatska uspela da stigne pred vrata EU pokazuje da je to za zemlje regiona moguće i savladivo, ali i da je politika proširenja živa u EU", rekla je Vesna Pusić Tanjugu.
Pusićeva je naglasila da je nakon prvog spoljnopolitičkog putovanja u Brisel, dan posle referenduma, Beograd njena druga spoljnopolitička destinacija.
Vesna Pusić bi trebalo da se sastane i sa predsednikom Liberalno demokratske partije Čedomirom Jovanovićem kao i predstavnicima nevladinog sektora - istoričarkom Latinkom Perović, predsednicom Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonjom Biserko i dekanom Fakulteta političkih nauka Ilijom Vujačićem.