Vesti
Politika
SPS i LDP mogu zajedno: Zbog vlasti se brišu i ideološke razlike
01.02.2012. 12:00
Izvor: Blic
SPS i LDP mogu zajedno: Zbog vlasti se brišu i ideološke razlike
Samo desetak dana nakon što je predsednik SPS Ivica Dačić izjavio da lider LDP Čedomir Jovanović podržava teroriste i svega četiri dana pošto je Jovanović rekao da ga “ne interesuju Dačićeve gluposti”, dve partije ne odbacuju mogućnost zajedničkog ulaska u sledeću vladu. Ne smetaju ni lične netrpeljivosti, ni ideološke razlike ni suprotni stavovi o Kosovu. Želja za vlašću ruši sve barijere, slažu se sagovornici “Blica”.
Koalicija koja uspešno funkcioniše na nivou grada Beograda mogla bi posle sledećih izbora da bude preslikana i na republički nivo. Ukoliko stožer buduće vlade bude DS, vrlo je verovatno da će doći do saveza liberala i socijalista.
Dušan Bajatović, potpredsednik SPS, izjavio je juče u intervjuu za “Blic” da nema ništa protiv saradnje sa LDP, dok je Ivan Andrić iz LDP odgovorio da “nije pitanje ko će praviti sledeću vladu, već šta će se raditi posle izbora”.
Iako za javnost neočekivana zbog političkih razlika, ali i često pominjanih devedesetih, za analitičare mogućnost saradnje ove dve partije potpuno je logična.
- Vlast je lepak koji spaja nespojivo i kao takvoj ne treba joj unapred pripisivati neuspeh. Socijalisti i liberali nisu tako bliski, ali se ne nalaze ni na suprotnim polovima. Ni sadašnjoj koaliciji niko nije predviđao da će izdržati pun mandat, pa se to dogodilo - smatra Đorđe Vuković iz Cesida.

Poruka za DS
Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa kaže za “Blic” da stranke ulaze u politiku da bi bile na vlasti.
- Približavaju se izbori i SPS i LDP hoće da pokažu da su spremne da sarađuju. Ovakvim izjavama žele da pokažu DS da mogu zajedno - smatra Nikolić.
Verbalni sukobi lidera partija sve su češći kako se približavaju izbori ali ukoliko zagusti, to ih verovatno neće sprečiti da zajedno uđu u buduću vladu.
Niko iz DS, ali ni iz URS nije isključio mogućnost buduće saradnje, iako je Dinkić često kritikovao Cvetkovića. Ni međusobne optužbe i teške reči lidera LSV, LDP i SVM nisu garant da se posle izbora neće naći u istom timu.
- Vlast ruši sve razlike i, izuzev koalicija LDP i DSS, SNS i SRS i DS i DSS, savezi svih ostalih su mogući. Ne postavlja se pitanje ideoloških, realpolitičkih i ličnih razlika.
To neće biti prepreka da stranačke vrhuške posle izbora naprave koaliciju. Taj sistem je uspostavljen posle uvođenja višestranačja u Srbiji, imao je pojavne oblike za vreme Miloševića, a u potpunosti se razvio posle 5. oktobra - navodi analitičar Dejan Vuk Stanković.
Za Miljenka Deretu iz Građanskih inicijativa nesporna je borba stranaka da i po cenu osnovnih principa uđu u vladu.
- Cilj svake stranke je da progura svoju politiku, a to ne može u Skupštini. Ako želite da ostvarite neki uticaj, morate da dođete na vlast i uđete u vladu - smatra Dereta.