Vesti
Politika
Dežer: Kandidatura za Srbiju narednih nedelja
02.02.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Dežer: Kandidatura za Srbiju narednih nedelja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izrazio je danas očekivanje da će Srbija u narednih nekoliko nedelja dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
U izjavi novinarima u Skupštini Srbije, Dežer je rekao da Srbija treba brzo i odlučno da radi na ispunjavanju uslova Saveta EU, kako bi dobila status kandidata u martu.
On je rekao da je Savet EU postavio tri jasna uslova koji se odnose na slobodu kretanja, regionalno predstavljanje i priznanje diploma sa Kosova, i da Srbija mora na njima da radi "brzo i odlučno".
"Srbija je pokazala odlučnost, ali moramo sve da uradimo na vreme. Od 26. decembra primenjuje se sporazum o slobodi kretanja. Čekamo odluku Vlade Srbije o primeni dogovora o priznavanju diploma a razgovori o regionalnom predstavljanju se nastavljaju", rekao je Dežer.
On je naveo da EU želi da ceo Zapadni Balkan napreduje i da je, i pored ekonomske krize, taj region atraktivan za proces proširenja.
"U sledećih sedam godina investiraćemo više od 300 milijardi evra pomoći najsiromašnijim regionima. Srbija treba da se pripremi za to", rekao je Dežer.
On je na skupu "Nove regionalne politike i evropska iskustva" u Skupštini Srbije rekao da je Srbija na dobrom putu po pitanju regionalne politike ali da treba još da radi i pripremi se za novu fazu, kada dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
"Kada Srbija dobije status kandidata, otvoriće se novi fondovi i moći će da koristi sredstva za poljoprivrednu i socijalnu inkluziju, što su prioriteti Evropske unije", rekao je Dežer.
Prema njegovim rečima, Srbija treba da uredi sistem revizije i poboljša upravljanje finansijskim sredstvima, a da su dodatni izazovi bolja koordinacija između ministarstava i podsticaj lokalnih aktera da rade na pripremi projekata.
Dežer je ocenio i da Srbija ima dobar nacionalni plan za regionalni razvoj i strateški pristup, što su, kako je rekao, osnovni zahtevi Evropske unije, kada dodeljuje svoja sredstva.
On je, međutim, ocenio i da je u Srbiji sve koncentrisano u Beogradu i većim gradovima, kao i da su investicije koncentrisane oko Koridora 10, što je neophodno promeniti.
Prema njegovim rečima, regionalna polika Evropske unije je zasnovana na solidarnosti, koju je u toku ekonomske krize teško izraziti, ali da se nada da će se trenutni budžet EU za ravnomerni razvoj regiona od nekoliko milijardi evra održati i u narednom periodu do 2020. godine.
Dežer je rekao da će u tom periodu prioriteti EU biti otvaranje novih radnih mesta, socijalna inkluzija i zaštita životne sredine.

Šausberger: Greška EU što Srbiji nije dat status
Ključna greška Evropskog saveta jeste ta što u decembru 2011. Srbiji nije dala status kandidata za članstvo u EU, ocenio je danas predsednik Radne grupe za Zapadni Balkan Komiteta regiona Evropske unije Franc Šausberger.
Na međunarodnoj konferencija "Nove regionalne politike i evropska iskustva" u Beogradu, on je rekao da je Srbija sposobna da pristupi EU i da je značajna za stabilnost u regionu.
Srbija ima potencijal da bude pokretač u regionu i EU mora da joj pokaže kako će se kretati na putu ka Uniji, rekao je Šausberger.
Prema njegovim rečima, važnio je da Srbija na tom putu ima dobru administraciju na nacionalnom, reginalanom i lokalnom nivou.
Brzina puta ka EU će, kako je istakao Šausberger, zavisiti od regionalnih i lokalnih organa, jer će se mnogi propisi EU primenjivati na to nivou.
Šausberger je istakao da Srbija na putu ka EU mora da pronađe svoj sopstveni model regionalizacija i decentralizacije, ali je napomenuo da za to može da uzme ono što joj najviše odgovara iz već postojećih modela u EU.
Bivši generalni sekretar Saveta Evrope Valter Švimer složio se sa Šausbergerom da Srbija zaslužuje da bude u EU.
On je istakao da Srbija zaslužuje da bude deo EU. "Srbija može da igra centralnu ulogu u integraciji regiona", rekao je Švimer, koji je sada predsednik Megatrend univerziteta u Beogradu.