Vesti
Politika
Sa Tačijem samo konstruktivno
03.02.2012. 20:00
Izvor: RTS
Sa Tačijem samo konstruktivno
Predsednik Boris Tadić rekao da je spreman da se sastane sa Hašimom Tačijem samo ukoliko bi taj razgovor bio u funkciji rešavanja problema na Kosovu i Metohiji.
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je spreman da se sastane sa predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem samo ukoliko bi taj razgovor bio u funkciji rešavanja problema na Kosovu i Metohiji, a ne u funkciji promocije kosovske državnosti, simboličnog nadgornjavanja ili političkog folklora.
Tadić je objasnio da ima prostora za razgovor ukoliko postoji spremnost druge strane da razgovara o planu u četiri tačke ili nekom drugom planu.
Predsednik Srbije je, posle sastanka trilaterale BiH, Srbije i Hrvatske na Jahorini, rekao da nije spreman da sa Tačijem razgovara samo zato da bi se sreli i da bi mediji o tome mogli da izveste, već da je nužno da razgovor bude efektivan i da donese neku korist.
Boris Tadić je podsetio da je sa Tačijem u prošlosti već razgovarao tokom pregovora vođenih u vreme Vlade Vojislava Koštunice, tako da ne postoji "personalna prepreka" za takav razgovor, prenosi Tanjug.
"Pri tom, takav razgovor ne može da bude iskorišćen za promociju kosovske državnosti, jer razgovor mora da bude u funkciji rešavanja problema, a ne simboličkog nadgornjavanja i političkog folklora", rekao je Tadić, komentarišući na insistiranje novinara Tačijevu izjavu da je spreman da razgovara sa predsednikom Srbije.
Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je spreman za sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, radi razgovora o nizu problema u odnosima Prištine i Beograda, piše prištinska štampa.
"Stav Srbije prema Kosovu nije fer i Beograd bi trebalo da promeni odnos ne samo prema Kosovu, već i prema drugim balkanskim zemljama. Spremni smo za saradnju i da se severoatlantskim strukturama priključimo zajedno, kao region", rekao je Tači, prenosi Fonet.