Vesti
Politika
Revizor kasno stiže u javne nabavke
05.02.2012. 14:00
Izvor: politika
Revizor kasno stiže u javne nabavke
Za oko 850 miliona evra, za koliko je 47 korisnika „narodnih para” u 2010. godini nezakonito ugovorilo i platilo javne nabavke, može da se izgradi 15 mostova preko Dunava kao što je onaj novi, grandiozni kod Beške
Kod 47 proveravanih ministarstava, lokalnih samouprava, uprava pri ministarstvima, i javnih preduzeća, utvrđeno je da su suprotno zakonu u 2010. godini izvršene javne nabavke u ukupnom iznosu od oko 850 miliona evra. Ovo je, pored ostalog, javnosti nedavno saopštio državni revizor Radoslav Sretenović,predstavljajući izveštaj o reviziji Nacrta zakona o završnom računu državnog budžeta za 2010. godinu.

A „kolike su to pare” možda može da „dočara” sledećepoređenje. „Putevi Srbije” i izvođač radova austrijska „Alpina” potpisali su 24. januara memorandum kojim je usaglašena cena izgrađenog novog mosta preko Dunava kod Beške od 5,64 milijarde dinara, izjavio je Slavoljub Tubić, pomoćnik generalnog direktora tog javnog preduzeća. Po sadašnjem kursu, to je oko 53,7 miliona evra. Doduše, toliko će „Alpini” biti plaćeno ako se ustanovi da je odgovorna za prekoračenje rokova izgradnje. U suprotnom, prema računici austrijske firme, treba da dobije još oko 40 miliona evra.

Dakle, za oko 850 miliona evra, za koliko je 47 korisnika „narodnih para” u 2010. godini nezakonito ugovorilo i platilo javne nabavke (robu, usluge, izvođenje građevinskih radova), moglo je da se ugovori izgradnja 15 mostova preko Dunava kao onaj novi, grandiozni kod Beške.