Vesti
Politika
Ekonomska platforma URS-a u martu
07.02.2012. 20:00
Izvor: RTS
Ekonomska platforma URS-a u martu
Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić kaže da će decentralizacija biti glavna tema te stranke u predizbornoj kampanji. Verica Kalanović preuzma resor omladine i sporta od Snežane Samardžić Marković.
Decentralizacija Srbije biće glavna tema u predizbornoj kampanji Ujedinjenih regiona Srbije koji će do 11. marta suštinski definisati i ekonomski program, najavio je lider URS-a Mlađan Dinkić.
"Planiramo veliki skup s privrednicima 11. marta kada ćemo suštinski definisati kompletan predizborni program za ekonomiju URS", rekao je Dinkić novinarima u Kragujevcu gde je, iza zatvorenih vrata, razgovarao s privrednicima o ekonomskoj platformi i o tome šta je potrebno uraditi u Srbiji.
Naglasivši da decentralizacija Srbije neće prava bez jednakih šansi za sve ljude, u svim gradovima i za sve struke, Dinkić je rekao da je u ekonomiji na prvom mestu ono što treba uraditi - poreska reforma, jer Srbija ima komplikovan poreski sistem, sa, kako je naveo, isuviše mnogo poreskih oblika i da neke treba ukinuti, poput firmarine, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta.
"Potrebna je i promena sistema PDV-a, tako da se PDV za mala i srednja preduzeća plaća tek kada preduzeća naplate prozvode", rekao je Dinkić i dodao da drugi smer reformi podrazumeva smanjivanje nepotrebnih procedura, ukidanje birokratije, skraćivanje različitih perioda za dobijanje dozvola, uvođenja reda u katastru koji je katstrofalan u svim opštinama.
Potpredsednica Vlade i funkcionerka URS Verica Kalanović najavila je da će preuzeti Ministarstvo sporta i omladine "po predviđenoj proceduri" i nastaviti rad koji je Snežzana Samardžić Marković započela.
"Moja ambicija nije da u budućosti budem ministarka omladine i sporta, međutim, kad je u ovim prilikama Snežana neočekivano otišla na jednu vrlo značajnu funkciju za našu zemlju i kada je Vlada na kraju mandata, moramo da pokažemo odgovornost i prema završetku određenih projekata i nastavku aktivnosti koje je započelo ministarstvo omladine i sporta", rekla je Verica Kalanović.
Ministarka sporta i omladine Snežana Samardžić Marković odlazi na funkciju u Savet Evrope gde će raditi kao generalna direktorka novog Direktorata za demokratiju.