Vesti
Politika
Đanfranko Fini u Beogradu
08.02.2012. 20:00
Izvor: RTS
Đanfranko Fini u Beogradu
Srbija je ispunila sve uslove i treba da dobije status kandidata za članstvo u EU, rekao predsednik Poslaničkog doma Italije Đanfranko Fini posle razgovora u Beogradu sa srpskim zvaničnicima.
Predsednik Poslaničkog doma Italije Đanfranko Fini rekao je, posle susreta sa predsednikom Borisom Tadićem i predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović, da je Srbija ispunila sve uslove i da treba da dobije status kandidata za članstvo u EU.
Predsednik Tadić razgovarao je sa Đanfrankom Finijem o bilateralnim odnosima i unapređenju ekonomske saradnje dveju zemalja.
Tadić je izrazio je zahvalnost svom gostu na podršci Italije evropskim integracijama Srbije, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.
"Ispiti su završeni i položeni", poručio je Fini posle susreta sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović.
Italijanski zvaničnik je istakao da je priznavanje statusa kandidata Srbiji ne samo u njenom interesu, već i u interesu EU.
Na pitanje novinara da li za Srbiju postoji uslov do kraja ove nedelje postigne dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine, kako bi dobila status kandidata, Fini je rekao da nema takvih "ultimativnih rokova i ultimatuma".
"Nemam takve informacije. Svi znamo da je to pitanje uslov, ali nemam informacije da je to uslov bez kojeg se ne može ići dalje", rekao je Fini koji je u Beograd došao na poziv predsednice parlamenta.
Sa Finijem se složila i predsednica Skupštine, rekavši da ni ona nema takve informacije.
Prema rečima Slavice Đukić Dejanović, susret sa Finijem je dobar pokazatelj intenzivnih bilateralnih odnosa dveju zemalja. Ona je, takođe, podsetila da Srbija uživa veliku podršku Italije u procesu evrointegracija.
Fini je razgovarao i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.
Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio izjavio je da će zvanični Rim podržati dodelu statusa kandidata za članstvo u EU Srbiji na zasednju Evropskog saveta u martu.
"Italija dugo podržava Srbiju na njenom evropskom putu i sve političke snage u zemlji se sa time slažu ", rekao je Varikio i dodao da će to biti potvrđeno i kada Fini bude došao u Srbiju.
Fini je krajem januara u Rimu razgovarao sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.