Vesti
Politika
Vesna Pešić: Odlazim iz politike
09.02.2012. 12:00
Izvor: Blic
Vesna Pešić: Odlazim iz politike
Doskorašnja visoka funkcionerka Liberalno demokratske partije Vesna Pešić najavila je da odlazi iz politike i da na predstojećim parlamentarnim izborima neće biti ni na jednoj izbornoj listi.
"Rešila sam da napustim politiku. Na predstojećim parlamentarnim izborima neću biti ni na jednoj izbornoj listi. Dosta je bilo", rekla je za "Novosti" Pešićeva, jedan od doajena borbe za demokratsku Srbiju.
Istakavši da stavlja tačku na političku karijeru, koja traje duže od dve decenije, ona je navela da će ostati u skupštinskoj klupi kao samostalni poslanik do isteka mandata ovog saziva, ne otkrivajući kakvi su joj dalji planovi.
Pešićeva je početkom aprila 2011. podnela ostavku na mesto predsednika Političkog saveta u LDP, a ubrzo i napustila stranku, posle sukoba s liderom Čedomirom Jovanovićem, povodom njegove izjave u Skupštini u kojoj je afričke narode nazvao kanibalima. Posle toga, ona je zadržala mandat kao samostalni poslanik.
Borbu protiv Miloševićevog režima vodila je kao predsednica Građanskog saveza Srbije od 1992. do 1998. i kao jedan od vova Koalicije "Zajedno" od 1993. do 1997. Posle pobede, 5. oktobra postavljena je za ambasadora u Meksiku, gde je službovala od 2001. do 2005. godine.