Vesti
Politika
Nikolić i Koštunica: O sličnostima posle izbora
09.02.2012. 20:00
Izvor: S Media
Nikolić i Koštunica: O sličnostima posle izbora
Lideri SNS i DS S pokušaće posle izbora da formulišu zajedničku državnu politiku i formiraju novu vladu, ako im to omoguće rezultati glasanja.
Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica pokušaće posle izbora da formulišu zajedničku državnu politiku i da okupe okosnicu nove vlade, ukoliko im to omoguće rezultati glasanja - saznaju ”Novosti” u oba tabora.
Prema informacijama "Novosti "u SNS i DS S, posle stava Koštunice da Srbiji više ne treba da bude cilj članstvo u Evropskoj uniji, nestala je i potreba za predizbornim sastancima, iako naprednjaci stav bivšeg premijera zasad ne vide kao ključnu prepreku za saradnju i dalje razgovore.
Nikolić za ”Novosti” kaže da se sa Koštunicom dogovorio da o svemu, pa i o EU, ”otvoreno razgovara kada se vide”:
- Ne volim da polemišemo preko medija, i toga ću da se držim. Vidim da Koštunica tvrdi da ovakva EU više neće postojati, a ja se pitam hoću li zateći i Srbiju kada dođemo na vlast. Ako ovi nastave da nas zadužuju ovim tempom, bojim se da će me, kada uđem u Vladu, tamo sačekati neko iz MMF ko će mi reći: ”Šta ćeš ti ovde, mi smo Srbiju dobili na hipoteku.”

Koštunica je preneo da će lideru SNS predočiti uverljive argumente da je budućnost Srbije politička neutralnost i ekonomska saradnja sa EU, a ne formalno članstvo u toj organizaciji.
Osim odnosa prema EU, ispod pregovaračkog stola ”čučaće” i nesporazumi oko promene Ustava. Koštuničine demokrate opredelile su se da tvrdo brane najviši pravni akt, a Nikolić je još za vreme opozicionog staža podneo inicijativu za izmenu vrhovnog državnog dokumenta kako bi se smanjio broj poslanika.