Vesti
Politika
Jeremić sa Ban Ki-munom o situaciji na Kosovu
10.02.2012. 12:00
Izvor: Blic
Jeremić sa Ban Ki-munom o situaciji na Kosovu
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastao se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-munom i nizom ambasadora država članica Saveta bezbednosti sa kojima je razgovarao o situaciji na Kosovu i istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu.
Jeremić je nakon susreta sa prvim čovekom svetske organizacije rekao da su razgovarali o njegovom jučerašnjem izveštaju pred Savetom bezbednosti i dodao da je posebno pokrenuo pitanje novca agencije u sastavu Unmika Kosovo trast edžensi (KTA), koju sada želi da prisvoji Kosovska privatizaciona agencija.
"Taj novac ne sme da bude taknut od strane paralelnih institucija u Prištini. Tamo postoji organizacija koja se zove Kosovska privatizaciona agencija i ona tvrdi da je naslednik KTA, što nije tačno. U ime Srbije, kao članice UN, zatražio sam da se blokiraju ta sredstva", rekao je Jeremić dopisniku Tanjuga.
Šef srpske diplomatije je kazao da je u razgovoru sa generalnim sekretarom
UN zaključeno da je Unmik jedan od ključnih elemenata međunarodnog prisustva na Kosovu i da bez njega i njegovog mandata koji je zadat rezolucijom 1244 zapravo nema nikakvog rešenja.
Jeremić je rekao da je Banu preneo da je Srbija potpuno posvećena mirnom
pregovaračkom procesu, dodavši da je uveren da nema drugog puta za pronalaženje bilo kakvog tehničkog ili političkog rešenja za Kosovo u budućnosti.
Na pitanje da prokomentariše jučerašnje istupe ruskog i kineskog ambasadora u Savetu bezbednosti, koji su zatražili da se istraga o trgovini ljudskim organima prebaci sa Euleksa u nadležnost UN, ministar spoljnih poslova je kazao da je Srbija takođe zatražila nove konsultacije oko te istrage, ocenivši da bi to moglo da se dogodi na narednoj sednici Saveta bezbednosti.
"Mi ne možemo da odustanemo od istrage jer ono što se sada radi je zatvoren, netransparentan, naglašeno tajnovit proces, za koji nisam siguran da bilo ko može da ima puno poverenje, imajući u vidu činjenicu da insistiraju na tome da nikome ništa ne raportiraju", rekao je Jeremić za Euleksovu istragu.
"To je čudno, to je jako čudno. Ne razumem zbog čega se nešto toliko agresivno krije", zapitao se srpski šef diplomatije.
Euleks godinu dana od početka istrage nije izneo nijedan podatak o tome šta je urađeno i kako istraga napreduje.
Šef srpske diplomatije je naveo i da je tokom susreta sa generalnim sekretarom UN bilo reči i o eventualnoj saradnji ukoliko Srbija bude izabrana da predsedava Generalnom skupštinom UN.
Jeremić je kazao i da je iskoristio priliku da pozovoe Bana da dođe u Beograd u aprilu kada će se održati regionalna konferencija Alijansa civilizacija, što je jedan od najvažnijih programa UN.
Jeremić se tokom danas susreo i sa ambasadorkom Brazila Mariom Luizom Ribierom Vioti, ambasadorom Bocvane Čarlsom Ntvageom, ambasadorom
Pakistana Abdulahom Huseinom Haronom i ambasadorom Maroka Mohamedom Lulickijem. Sve ove države su nove članice SB UN.