Vesti
Politika
U Španiji uhapšen Luka Bojović
10.02.2012. 20:00
Izvor: Blic
U Španiji uhapšen Luka Bojović
Španska policija je, u saradnji sa našom upravom kriminalističke policije, uhapsila Luku Bojovića (37), vođu zemunskog klana, tvrde izvori "Blica" iz MUP-a .
Negde oko 17 sati večeras po lokalnom vremenu u Valensiji u Španiji uhapšena su četvorica srpskih državljana, među kojima je bio i Luka Bojović. Identitet ostalih uhapšenih osoba se još uvek utvrđuje.
Kako kažu izvori "Blica", Bojović se nije opirao hapšenju. Njegovom hapšenju prethodila je jednogodišnja potraga u kojoj su zajednički učestvovale španska i srpska policija.

Dačić: U toku provera identiteta uhapšenog
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je MUP danas obavešten od španske policije da su oko 17 čašova u Valensiji uhapšene četiri osobe srpskog državljanstva, među kojima je i osoba za koju se osnovano sumnja da je Luka Bojović.
"To je sve što u ovom trenutku možemo da saopštimo s obzirom na to da je provera identiteta u toku. Tek sutra će biti izvesno da li je u pitanju Bojović", rekao je Dačić.
Kako je dodao, molba španske policije je bila da se ne objavljuje ova vest dok se ne proveri identitet uhapšenog.
"Nisam srećan što je ova informacija u javnosti jer bi to moglo da upropasti čitavu operaciju. I ukoliko se sutra utvrdi da se zaista radi o Luki Bojović to bi bio još jedan primer dobre policijske međunarodne saradnje", rekao Dačić novinarima.

Optužen za više ubistava i pokušaja ubistava
Bojović je optužen za više ubistava i pokušaja ubistava, među kojima je i pokušaj likvidacije Andrije Draškovića 2004. godine, zbog čega mu se sudi u odsustvu.
Bojović se tereti kao organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004, pokušaj ubistva Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine, kada su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.
Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici navodi da je Bojović stao na čelo "zemunskog klana" posle ubistva njegovih vođa Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u martu 2003, a svoju moć učvrstio je nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije.
Pošto je postao vođa "zemunaca", on je organizovao likvidacije, a lično je učestvovao u pokušajima ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004, kad je sa odbeglim "zemuncem" Sretkom Kalinićem pucao iz automobila u pokretu.
Bojović je uhapšen u oktobru 2007. godine zbog sumnje da pomaže odbeglim zemuncima optuženim za ubistvo premijera Zorana Đinđića, međutim, optužen je samo za nedozvoljeno držanje oružja u nedostatku dokaza.
Zbog nedozvoljenog držanja pištolja osuđen je 15 meseci zatvora 2009. godine posle čega je pušten da se brani sa slobode.
Bojović je bio kum Cvetku Simiću čije je raskomadano telo pronađeno u Zagrebu, tačnije telo u jezeru Jarun, a glava u blizini tog jezera.
Bojović je bio pripadnik paravojne formacije na čijem je čelu bio Željko Ražnatović Arkan, zbog čega su ga kasnije mnogobrojni pripadnici "zemunskog klana" optuživali za "osvetu", niz likvidacija ljudi za koje su sumnjali da stoje iza ubistva Ražnatovića.
Bojoviću se trag gubi nakon hapšenja dvojice pripadnika zemunskog klana, Kalinića i Miloša Simovića, u junu 2010. godine.
Za njim je u septembru 2010. raspisana međunarodna poternica.