Vesti
Politika
Koštunica traži da se ambasador Nemačke izvini Srbiji
13.02.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Koštunica traži da se ambasador Nemačke izvini Srbiji
Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas "zloupotrebio poverenje" koje mu je Srbija ukazala i da zato treba da se izvini.
"Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas usudio se da u svom javnom obraćanju zloupotrebi poverenje koje mu je država Srbija kao strancu ukazala. Pitam se kako je moguće i odakle sloboda Masu kao Nemcu da se obrati meni kao predsedniku jedne srpske opozicione stranke rečima da 'ne znam o čemu se radi ili da jednostavnom lažem'", piše u izjavi predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.
Prema njegovim rečima, način na koji se Mas obratio zahteva njegovo hitno i neodložno izvinjenje pre svega državi Srbiji.
"Jer, neće biti da Nemačka i njen ambasodor mogu u Srbiji da se ophode kao sila i da se ovako obraćaju jednom opozicionom lideru i nekadašnjem predsedniku države i Vlade Srbije. Ako se to danas dopusti, sutra će nemački ambasador u ime svoje države biti još arogantniji", naveo je predednik DS S.
Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas je ranije danas rekao da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, jer je to u njenom interesu, i oštro kritikovao stav Vojislava Koštunice da Srbija gubi primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Koštunica je rekao da Nemačka jeste velika država, ali njeni predstavnici nisu i nikada neće biti vlast u Srbiji i da je neophodno da se Mas nauči poznavanju elementranog reda ili u suprotnom neka izvoli napustiti Srbiju.
"Ja neću reći da Mas laže da je Srbija na dobitku od S SP, premda govori neistinu. Ali, pre bilo kakve argumentovane rasprave nemački ambasador treba da uskladi svoje ponašanje sa normama civilizovanog ponašanja", ocenio je Koštunica.