Vesti
Politika
Danas je referendum Srba na Kosovu
14.02.2012. 12:00
Izvor: Mondo
Danas je referendum Srba na Kosovu
Predstavnici Srba poručili su sinoć da je dvodnevni referendum poruka svetu i državi Srbiji da Srbi na tom prostoru ne prihvataju kosovske institucije.
Predsednici skupština opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić su u izjavi televiziji Most rekli da su svesni da referendumom neće biti rešeni svi problemi, ali su izrazili uverenje da će to biti "jaka politička poruka".
"Silom se može porobiti, ali se mi nećemo asimilirati i milom integrisati u tu državu, narod hoće da živi tu gde su mu preci živeli, a to je Republika Srbija", rekao je predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić.
Predsednik Opštine Zubin Potok Stevan Božović rekao je da će Srbi svima "koji su isticali da referendum na severu Pokrajine raspisuju samo predsednici opština i kriminalci" dokazati da to nije istina.
Predsednik opštine Leposavić Slavko Stefanović rekao je da je "referendum najače oružje u rukama" Srba istakavši da lokalne vlasti rade u interesu građana.
"Ništa ne radimo protiv interesa države Srbije. Štitimo i Ustav, integritet i suverenitet države", rekao je Stefanović i podsetio da su Srbi sa Kosova i Metohije mnogo učinili i još čine za svoju državu.
Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ponovio je juče da je referendum nepotreban jer su Srbi, kako je naveo, od 1999. jasno stavili do znanja da im ne treba nijedna kosovska institucija time što nisu učestvovali ni na jednim izborima koje je organizovala Priština.
Ivanović je rekao da je dobro što su Srbi barikadama odgovorili na pokušaj Prištine prošle godine da preuzme kontrolu administrativnih prelaza.
Kako je naveo, Srbija vodi pregovore o rešenju pitanja Kosova i Metohije, a nalazi se i pred kandidaturom za članstvo u Evropskoj uniji.
Ivanović je rekao da je to pitanje "strateški važno" za Srbiju, kao i da vlada mora da brine o interesima sedam miliona građana ma gde oni bili.
Ivanović smatra da referendumsko pitanje o kosovskim institucijama izlazi iz mandata lokalnih samouprava, kao i da nije dobro da Vlada Srbije kaže jedno, a lokalne vlasti rade suprotno.