Vesti
Politika
Šta rade ambasadori u Srbiji i koliki im je uticaj
15.02.2012. 14:00
Izvor: Blic
Šta rade ambasadori u Srbiji i koliki im je uticaj
Geografska daljina i strateško pozicioniranje ključni su faktori od kojih zavisi kako će se ambasadori pojedinih zemalja ponašati u državi domaćina. Zato i ne čude različiti pristupi ambasadora Nemačke ili Rusije, čije su izjave često i političke u odnosu na diplomatske predstavnike Japana ili Norveške, čije se delovanje uglavnom vezuje za donacije.
U Srbiji je od stranih diplomata trenutno “najuočljiviji” ambasador Rusije Aleksandar Konuzin. On je lane u septembru napravio skandal i napustio Beogradski bezbednosni forum. U oktobru je govorio na skupu SNS, a ostalo je upamćeno da se na prijemu u ruskoj ambasadi pojavila Svetlana Ražnatović, za koju se već tada znalo da će izdržavati kaznu kućnog pritvora. Nemački ambasador Volfram Mas takođe se često pojavljuje u javnosti i iznosi stavove o raspoloženju Berlina po pitanju Kosova i evropskih integracija Srbije, a ove nedelje je ušao i u verbalni sukob sa liderom DSS Vojislavom Koštunicom. Dug je niz onih koji za Srbiju čine mnogo, ali se tome ne pridaje dovoljno pažnje.
Sve što ambasadori kažu, urade ili ne urade odražava stav države iz koje dolaze, objašnjava nekadašnji ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić.
- Osim Konuzina i Masa, britanski ambasador se pojavljuje u medijima, a ambasador Francuske jako retko, samo kada ima da prenese neku važnu poruku srpskoj javnosti. Za razliku od nekadašnjeg ambasadora SAD Majkla Devenporta, koji je i pojavljivanje u obdaništima koristio da kaže da je Kosovo nezavisna država, Meri Vorlik ima diskretnije stavove. Ima i puno onih koji rade mnogo za našu zemlju, ali koji nisu toliko vidljivi - navodi Simić.
Nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić kaže da diplomate imaju različite temperamente, iskustvo sa zemljom domaćinom, ali i frustracije jer rade na više frontova.
- Ambasador Japana radi mnogo, ali su Japanci kulturološki uzdržaniji, pa se o tome ne govori. Ambasador Norveške takođe, a danska ambasadorka je i te kako vredna i prisutna, ali se to nedovoljno ceni - ističe Vujačić.