Vesti
Politika
Ubedljiva većina građana protiv institucija u Prištini
16.02.2012. 14:00
Izvor: Blic
Ubedljiva većina građana protiv institucija u Prištini
U sve četiri opštine na severu Kosova tokom dva dana referenduma glasalo je nešto više od 75 odsto birača, a ubedljiva većina, 99,74 odsto zaokružila je da ne prihvata kosovske institucije, rečeno je večeras na konferenciji za novinare.
Od 35.500 građana sa pravom glasa, glasao je njih 26.725. Ukupno 26.524 birača su glasala protiv prihvatanja kosovskih institucija, a za je bilo samo 69. Nevažećih listića je bilo ukupno 134.
U Kosovskoj Mitrovici je od upisanih 10.173 birača glasalo 7.595 lica, ili 74,66 odsto, a na referendumsko pitanje da li prihvatate kosovske institucije sa "ne" je odgovorilo 7.521, ili 99,03 odsto učesnika referenduma.
U Zvečanu je od ukupno 8.081 lica sa pravom glasa glasalo njih 6.040, a od tog broja 99,87 odsto je zaokružilo odgovor "ne".
Na biračka mesta u Zubinom Potoku izašlo je 4.597 od ukupno 5.186 birača i protiv kosovskih institucija se izjasnilo 99,76 odsto.
U Leposaviću se, za razliku od ostale tri opštine, glasalo samo danas, a na birališta je izašlo 8.491 ljudi ili 70,48 odsto od upisanih 12.060 birača. Protiv prihvatanja kosovskih institucija izjasnilo se 99,67 odsto.
Prema podacima predsednika Opštinskih izbornih komisija, na referendumu nije bilo prigovora i nepravilnosti u radu.
Referendum je održan bez prisustva međunarodnih posmatrača, pošto se nijedna međunarodna organizacija nije odazvala pozivu, a OEBS i Unmik su ocenili da je referendum nevažeći i da neće imati nikakve pravne posledice.
- Problem u ovoj podkopaoničkoj opštini je razuđenost terena, ima više od 70 sela do kojih je zbog velikog snega teško doći, pa je i komunikacija s njima otežana - kažu u Opštinskoj izbornoj komisiji gde se prati tok i regularnost glasanja.
- Prvi preliminarni rezultati referenduma u četiri opštine na severu Kosova znaće se tokom noći, a konačni će biti poznati do 19. februara - rekao je član Opštinske komisije Ljubo Radović.
On je dodao da su juče posmatrači Međunarodne krizne grupe obišli birališta u Zubinom Potoku i da će danas obići glasačka mesta u Zvečanu i Leposaviću.

Skupština Kosova proglasila referendum na severu nezakonitim
Skupština Kosova je danas usvojila rezoluciju kojom je referendum u četiri opštine na severu Kosova proglasila nezakonitim i ništavnim. U dokumentu se ističe da su referendum na severu Kosova organizovale paralelne strukture koje finansira i kojima upravlja Republika Srbija i da je on uperen protiv nezavisnosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo.
"Skupština Kosova ocenjuje ovaj referendum kao gaženje ustavnog i pravnog poretka u Republici Kosovo", navodi se u rezoluciji.
U dokumentu se takođe ističe da ovaj referendum ne proizvodi nikakve pravne i političke efekte te je zbog toga nevažeći.