Vesti
Politika
Bilt: Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU
17.02.2012. 14:00
Izvor: Blic
Bilt: Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU
Beograd - Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt, predstavljajući saopštenje o vladinoj politici o medjunarodnim odnosima u švedskom parlamentu, navedeno je danas u saopštenju iz ambasade Švedske u Beogradu.
Predstavljajući ciljeve Švedske politike u svetu u debati održanoj 15. februara u parlamentu, Bilt je rekao da vrata saradnje EU moraju ostati otvorena za sve evropske demokratije koje žele i mogu da ispune obaveze koje idu uz članstvo.
- Pozdravljamo činjenicu da će Hrvatska uskoro postati 28. članica naše unije. To šalje snažan signal i drugim zamljama u regionu - rekao je Bilt.
On je kazao da bi u relativno skoroj budućnosti trebalo da počnu pristupni pregovori sa Crnom Gorom i da se nada da bi nova vlada Bosne i Hercegovine mogla da preduzme mere neophodne za podnošenje molbe za članstvo u EU.
Bilt je rekao i da bi nakon odluke Međunarodnog suda pravde trebalo da bude stvorena mogućnost da otpočnu pregovori sa Makedonijom.
Što se tiče Albanije i Kosova, prema njegovom mišljenju, njima je potrebna podrška EU da krenu istim putem, navedno je u saopštenju iz ambasade Švedske u Beogradu.