Vesti
Politika
Dežer: Potrebno još rezultata za status
18.02.2012. 14:00
Izvor: smedia
Dežer: Potrebno još rezultata za status
Beograd i Priština moraju da postignu dogovor u vezi sa regionalnim predstvaljanjem Kosova koji će biti prihvatljiva za sve članice EU, kaže šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. On smatra da je Srbija dosta uradila u ispunjavanju ključnih uslova na putu ka EU, ali da je potrebno više.
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Beograd i Priština moraju da se dogovore o formulaciji u vezi s predstavljanjem Kosova na regionalnim skupovima, koja će biti u skladu sa njihovim pozicijama, ali i prihvatljiva za sve članice EU.

"Unija deluje kao posrednik, i za nas je osnovno to da na regionalnim sastancima, na kojima se raspravlja o pitanjima značajnim za pomirenje, ali i o ekonomskom razvoju, budu prisutni svi regionalni akteri. U interesu je i EU i regiona da svi sporazumi, koji pokrivaju oblasti poput energetike, trgovine, transportnih mreža, budu u funkciji", rekao je Dežer za list "Danas".

Dežer je kazao da je "Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju ključnih uslova na putu ka EU", da su "rezultati napravljeni, ali je potrebno da ih vidimo više, a zaista je ostalo još malo vremena", do samita Evropskog saveta.

"Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, značajan progres je napravljen u obezbeđenju slobode kretanja, ali potrebno je sistemsko rešenje za administrativne prelaze, kao i pronalaženje ključnog rešenja za predstavljanje Kosova na regionalnim forumima. Euleksu i Kforu je potrebno obezbediti rad na celom Kosovu", kazao je Dežer.

On je rekao da je "Srbija, u periodu nakon 9. decembra, ''odbacila iz vidokruga'' krucijalne unutrašnje reforme, koje su pozitivno ocenjene u mišljenju Evropske komisije, a i Savet je izrazio zadovoljstvo".

"Međutim, Srbija ne sme da bude ''u zatišju'', jer dalji napori u pronalaženju ekonomskih i pravosudnih reformi, nastavak borbe protiv korupcije i implementacija medijske strategije, biće potrebni kako bi se potvrdilo to da Srbija nastavlja put reformi i da je u stanju da ispuni standarde koji će izaći na površinu pre i nakon početka pregovora za ulazak u EU", kazao je Dežer.