Vesti
Politika
Saradnjom protiv lažnih azilanata
20.02.2012. 20:00
Izvor: RTS
Saradnjom protiv lažnih azilanata
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministarka pravde i policije Švajcarske Simoneta Somaruga dogovorili su se u Bernu da ojačaju saradnju u oblasti sprečavanja ilegalnih migracija i lažnih azilanata.
Zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku sa ministarkom pravde i policije Švajcarske Simonetom Somarugom dogovorio da se ojača saradnja dve zemlje u oblasti sprečavanja ilegalnih migracija i lažnih azilanata.
Dačić je rekao da je dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti, kako bi se građanima, pre svega Romima, koji najviše dolaze u Švajcarsku, još jednom pokazalo da su šanse za dobijanje azila u toj zemlji veoma male, jer je od 1.200 zahteva pozitivno odgovoreno na svega šest.
On je ukazao i da tražioci azila ne dobijaju velike prinadležnosti, kao i da im preti mogućnost zabrane ulaska u Švajcarsku i zemlje Evropske unije.
Broj tražilaca lažnog azila u Švajcarskoj iz Srbije, za razliku od drugih zemalja Evrope, u 2011. godini se u odnosu na 2010. povećao za oko 15 odsto.
"Imajući u vidu da Švajcarska nije deo EU, ali da je deo šengenskog prostora, veoma je bitno da sprečimo da dođe do suspenzije vizne liberalizacije koja važi i za Švajcarsku", istakao je ministar Dačić.
Dačić je zahvalio Švajcarskoj na podršci koju ta zemlja ukazuje policiji Srbije, istakavši da su mnogi projekti realizovani zahvajujući pomoći i u saradnji sa Švajcarskom.