Vesti
Politika
Potpredsednik EP: Srbija će dobiti status kandidata u martu
21.02.2012. 12:00
Izvor: Blic
Potpredsednik EP: Srbija će dobiti status kandidata u martu
Potpredsednik Evropskog parlamenta (EP) Laslo Šurjan i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazili su danas uverenje da će Srbija početkom marta dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
"Nadam se i uveren sam da će Srbija dobiti 'zeleno svetlo' za kandidaturu", rekao je Šurjan novinarima posle razgovora u Novom Sadu, naglasivši da je i u interesu Mađarske da se naša zemlja pridruži EU.
Ssurjan, koji je u Evropskom parlamentu zadužen za zapadni Balkan, istakao je da će, sa mesta u EP na koje je nedavno izabran, nastojati da pojača poziciju Srbije kako bi naša zemlja što pre postala članica EU.
"Veoma je važno da Srbija, kao i druge zemlje u regionu, bude u okviru Šengenske zone", rekao je Šurjan.
Naglasivši da čitav region zapadnog Balkana treba da bude u Uniji, on je napomenuo da se u to moraju ubediti one njene članice koje su izgleda zasićene proširenjem i pokušavaju da koriste nekakve kočnice u tom procesu.
Egereši je istakao da je, posle njegove nedavne posete Briselu kao i današnjih razgovora sa Šurjanom, uvereniji u to da će Srbija dobiti status kandidata i dodao da je siguran da taj važan korak ka EU više nije nedostižan.
"Sad sve zavisi samo od nas i od toga da li ćemo ispuniti neophodne uslove, odnosno da li je Srbija istinski spremna za ispunjavanje evropskih standarda", zaključio je Egereši.
On je naglasio da će Vojvodina nastaviti da dosledno sprovodi evropsku politiku i da svom snagom našu zemlju približava Evropskoj uniji, iskorišćavajući na najbolji način i u konkretnim evropskim projektima ugled koji je stekla u međuregionalnoj saradnji.

Šurjan predstavio inicijativu Karta 21
Potpredsednik Evropskog parlamenta predstavio je danas u Novom Sadu
multinacionalnu inicijativu Karta 21, koja promoviše duh otvorenosti i uvažavanja različitosti medju građanima Podunavlja.
Šurjan je u razgovoru sa Pajtićem rekao da ta inicijativa obuhvata i Povelju pomirenja, koju svi koji to žele mogu pronaći na sajtu pokreta, na adresi www.chartaxxi.eu. Pajtić je istakao da Vojvodina podržava sve inicijative koje
promovišu vrednosti i principe multikulturalnosti, multikonfesionalnosti i multikulturalnosti, jer je to temelj uspešnog i miroljubivog zajedničkog života u pokrajini. Prema njegovim rečima, takav način života u Vojvodini nije bio narušen ni tokom najvećih iskušenja, tokom poslednje decenije 20. veka.