Vesti
Politika
Kolundžija: Izbori redovni, nema raspuštanja parlamenta
21.02.2012. 20:00
Izvor: Blic
Kolundžija: Izbori redovni, nema raspuštanja parlamenta
Beograd - Raspisivanje parlamentarnih izbora očekuje se uskoro, a pošto je reč o redovnim, Skupština neće biti raspuštena, već ima mogućnost da radi i tokom prolećnog zasedanja koje počinje početkom marta, izjavila je danas šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija.
Ona je u izjavi Tanjugu precizirala da parlament može da nastavi rad do kraja mandata, kada se izbori raspišu u redovnom roku.
Ustav Srbije je predvideo da se izbori raspisuju 90 dana pre isteka mandata Skupštine i moraju da se održe 60 dana od tada, kada mandat poslanika traje četiri godine i kada je reč o redovnim izborima, objasnila je Kolundžija.
Od dana održavanja izbora, do konstituisanja Skupštine ne može da prodje više od 30 dana, što znači da se ceo izborni proces odvija u punom mandatu sadašnjeg saziva parlamenta, dodala je Kolundžija.
Ona je precizirala da to znači da sadašnji saziv parlamenta ima pun mandat i mogućnost da u tom periodu radi.
- Pošto Skupština nije raspuštena, ima pun mandat u radu i u redovnom zasedanju mogu da se zakazuju sednice - navela je ona.
Kolundžija je ocenila da je sigurno da bi parlament, u predizbornom periodu, nekima poslužio kao prostor za vodjenje kampanje, ali i da je sigurna da bi, s obzirom na to da svi imaju obavezu da poštuju pravila rada Skupštine - ona mogla da radi.
- Dakle, bez obzira na to što bi to zaista bila prilika za neke da sednicu koriste kao tribinu pred izbore, mislim da svejedno može da se radi - istakla je Kolundžija i dodala da parlament, u svakom slučaju, ne bi mogao da radi intenzitetom kojim bi inače radio da izbori nisu raspisani.