Vesti
Politika
Pristina trazi da fusnota sadrzi deklaraciju o nezavisnosti
22.02.2012. 20:00
Izvor: S Media
Pristina trazi da fusnota sadrzi deklaraciju o nezavisnosti
Pregovarački tim Prištine "snažno i nepopustljivo zahteva da deo fusnote u regionalnom predstavljanju bude i deklaracija Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti Kosova".
Pregovarački tim Prištine u razgovoru sa Beogradom o regionalnom predstavljanju Kosova neće odustati od zahteva da deo fusnote bude i deklaracija o proglašenju nezavisnosti, saznaje agencija Beta u Vladi Kosova.
Nova runda dijaloga Beograd-Priština počela je jutros u Briselu.
Kako je Beti rečeno, pregovarački tim Prištine "snažno i nepopustljivo zahteva da deo fusnote u regionalnom predstavljanju bude i deklaracija Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti Kosova".
Prema tom izvoru, od tog stava se neće odustati i njegovo prihvatanje je preduslov da se prihvati i drugi deo fusnote u kojoj se spominje mišljenje Medjunarodnog suda pravde o deklaraciji o proglašavanju nezavisnosti Kosova i Rezolucija 1244 Saveta bebednosti UN.
Kosovska strana zahteva i da redosled dokumenata u fusnoti bude takav da na prvom mestu bude deklaracija o nezavisnosti Kosova, zatim mišljenje Medjunarodnog suda pravde i tek na kraju Rezolucija 1244.
Poslednji zahtevi kosovske strane ili popuštanje, kako se to ocenjuje u Prištini, usledili su nakon sastanaka američkog državnog sekretara Vilijama Bernsa sa predsednicom i premijerom Kosova, Atifetom Jahjaga i Hašimom Tačijem prošle nedelje u Prištini.
U intervjuu prištinskim medijima Tači je rekao da je preduslov da Priština prihvati spominjanje Rezolucije 1244 da Srbije prihvati da u fusnoti bude pomenuta deklaracija Skupštine Kosova od 17. februara 2008. godine.
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne može da iskaže optimizam kada je u pitanju dodela statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU jer je danas "malo dalje" rešenje za problem Kosova nego sinoć.