Vesti
Politika
Klinton: Srbiji otvorena vrata za dobijanje statusa kandidata
24.02.2012. 20:00
Izvor: Blic
Klinton: Srbiji otvorena vrata za dobijanje statusa kandidata
Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozdravila je danas dogovor o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima i izrazila nadu da će on otvoriti vrata Srbiji za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.
U saopštenju dostavljenom Tanjugu iz Stejt departmenta, navodi se stav Klitonove da je napredak Srbije na putu ka EU dobar i za Kosovo i za čitav region.
Prema njenim rečima, ovaj dogovor je u skladu sa "kosovskom nezavisnošću, teritorijalnim integritetom i suverenitetom", navedeno je u saopštenju.
"Kosovo će sada sedeti na regionalnim forumima kao partner sa jednakim pravima koje svi imaju, predstavljajući se i govoreći u svoje ime. Postignuti dogovor pomaže Kosovu da napreduje u evropskim integracijama", dodaje se u saopštenju.
Američka državna sekretarka je istakla da SAD imaju čvrsto i jako prijateljstvo sa Beogradom i Prištinom i da od početka podržavaju dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.
Ona je dodala da sada treba nastaviti razgovore i o ostalim pitanjima koja imaju uticaj na svakodnevni život ljudi u obe zemlje.
Ona je pohvalila vlasti Srbije i Kosova zbog dogovora, naglasivši da Amerika ohrabruje sprovodjenje postignutih dogovora u dobroj veri, jer se samo dijalogom i jačanjem poverenja može doći do mirne i prosperitetne budućnosti u Evropi.