Vesti
Politika
Opozicija kritikuje novo zaduživanje države
28.02.2012. 12:00
Izvor: Politika
Opozicija kritikuje novo zaduživanje države
Optužbe da se zadužujemo zbog izbora su potpuno besmislene jer sav novac ide u investicije, kaže Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a
Novo zaduživanje države u iznosu od oko 1,35 milijardi evra po osnovu 13 ugovora bilo je juče tema prilično žučne debate u Skupštini Srbije. Dok su poslanici vladajuće koalicije tvrdili da nijedan dinar nije namenjen potrošnji već investicijama od „kojih će korist imati buduće vlade”, opozicionari su optuživali vlast da koristi „poslednje dane uoči raspisivanja izbora da dodatno zaduži državu samo da bi obezbedila pare za kampanju”.

Debata o zaduživanju odložena je za dva sata, jer nije bilo predstavnika vlade koji bi branio zakonske predloge. Kada se pojavio Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, opozicija je zamerila što je došao samo on, jer od 13 predloga samo je jedan iz njegovog resora. „Ko će da obrazloži ove druge?”, pitali su opozicionari. Dulić je objasnio da se „novac ne uzima za potrošnju, već za infrastrukturu” obrazloživši zakon iz svog resora. Prema njegovim rečima, zaduživanje od 35 miliona evra za izgradnju naselja „Stepa Stepanović” je neophodno da bi se posao završio, od čega korist imaju naši građevinari.

Ministar nije uspeo da razuveri opozicionare koji su najviše ljuti na vlast zbog zaduživanja „Galenike”, za šta su optuženi socijalisti. Tako je Čedomir Jovanović (LDP) istakao da je njegov stav o DSS-u poznat, ali „DSS-ov čovek je ’Galeniku’ 2008. godine ostavio sa šest miliona evra u plusu i sa dva pomoćnika, a socijalisti je ostavljaju zaduženu za 15 miliona evra, sa više stotina zaposlenih i 50 odsto većim platama, pa onda Milutin Mrkonjić kaže da ja treba da budem u zatvoru”.

Milan Dimitrijević (DSS) pitao je „zašto bi građani Srbije plaćali dugove neodgovorne politike SPS-a i pitao predsednicu parlamenta Slavicu Đukić-Dejanović šta je bilo sa naknadom od 700 evra mesečno koje je zarađivala u ’Galenici’ dok Agencija za borbu protiv korupcije nije rekla da je u sukobu interesa?” Jorgovanka Tabaković (SNS) pitala je čemu služe upravni odbori, ako se ne reaguje kada „’Galenika’ dan uoči poskupljenja lekova proda lekove u vrednosti od milion evra sa rokom otplate od 210 dana, a tako nastane ogroman dug koji sada plaćaju građani Srbije?”. Zoran Kasalović (SPS) kazao je da je „Galenika” prošle godine proizvela 22 deficitarna leka, izmirila dug od 2,5 miliona evra i obezbedila novac za plate. Đorđe Milićević (SPS) rekao je da postoje velika dugovanja veledrogerija...

Velimir Ilić (NS) izračunao je da je vlada Mirka Cvetkovića zadužila građane za 6,2 milijarde evra, a „mi sada treba da je zadužimo za još 1,35 milijardi da bi vi, na kraju mandata, delili pare kao Deda Mraz uoči raspisivanja izbora”.

Nada Kolundžija (DS), šef poslaničke grupe ZES, rekla je da nema novih zaduživanja „sav ovaj novac se već sada vidi u budžetu, a optužbe da se zadužujemo zbog izbora su potpuno besmislene jer sav novac ide u investicije – most na Adi, TE „Nikola Tesla”, kako bi se zaštitila životna sredina, za Koridor 11 od Ljiga do Boljkovca, ovde se radi o projektima za budućnost”.
M. Čekerevac