Vesti
Politika
Tadić: Srbija ispunila uslove i za datum pregovora
28.02.2012. 20:00
Izvor: Blic
Tadić: Srbija ispunila uslove i za datum pregovora
Primedbe Rumunije su neopravdane, ali očekivali smo prepreke. Još nije završeno i radimo na pozitivnoj odluci, izjavio je u Briselu predsednik Srbije Boris Tadić.
Tadić je, komentarišući činjenicu da se rasprava o pitanju statusa odužila zbog insistiranja Rumunije da se u zaključke unese referenca o položaju vlaške manjine, rekao da “nije iznenađen” stavom zvaničnog Bukurešta.
“Ovo je pitanje individualnih ljudskih prava, a jedno od osnovnih individualnih prava je da vas niko ne prisiljava da se protiv svoje volje izjasnite kao deo nekog kolektiviteta”, naveo je on.
Izvori iz Evropske komisije kažu da Rumunija zahteva da se Vlasi definišu kao rumunska manjina u Srbiji.
Tadić je izjavio i da očekuje da će evropske institucije potvrditi da je Srbija na pravom putu.
“Nije još završeno, mnogo toga je na stolu, ali radimo na pozitivnom ishodu”, naveo je predsednik Srbije, ističuči da ne “želi da se bavi političkom prognozom”, ali ostaje suzdržan optimista.
Tadić je rekao da smatra da je Srbija objektivno ispunila sve uslove, ne samo za kandidaturu već i za dobijanje datuma za početak pregovora o pridruživanju EU.
“Jedina prepreka za dobijanje datuma je kosovsko pitanje”, istakao je Tadić.
On je ukazao da dobijanje statusa kandidata ne doživljava kao razlog za slavlje, već za dalji rad na strateškom cilju, a to je punopravno članstvo u EU.
“Ne moramo da slavimo svaki ispit koji položimo”, rekao je Tadić i dodao da je status kandidata u stvari ”licenca za bolji život građana.”