Vesti
Politika
Ljajić sa SPS na lokalu u Vojvodini
05.03.2012. 20:00
Izvor: Blic
Ljajić sa SPS na lokalu u Vojvodini
Demokratska stranka i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića ni posle trećeg sastanka nisu postigle dogovor o zajedničkom izlasku na izbore. Kako saznaje „Blic“, ukoliko sporazum ne bude sklopljen u narednih nekoliko dana, Ljajić će se okrenuti razgovoru sa socijalistima, s kojima je već postigao dogovor o koaliciji na pokrajinskom i lokalnom nivou u Vojvodini.
Mada je SDPS u više navrata najavljivao da će do kraja nedelje doneti odluku o tome s kim će izaći na predstojeće izbore, lideri dve partije još nisu našli rešenje koje će zadovoljiti obe strane. Kako navodi naš izvor iz vrha koalicije, Ljajić nije zadovoljan ponudom DS, a najveći problem je nedovoljan broj mandata koje demokrate nude njegovoj stranci.
- Ljajić ne želi da se nađe u cajtnotu i da u poslednjem trenutku pravi izbornu listu. Zbog toga je demokratama ostavio još dva dana da ponude bolje uslove - kaže sagovornik „Blica“.
Ukoliko se ni tada ne nađe zadovoljavajuće rešenje, SDPS će alternativu tražiti u pregovorima sa SPS ili će, kao što je to bilo i ranije najavljivano, izaći na izbore samostalno. Kako saznajemo, sa socijalistima je već postignut dogovor o zajedničkoj listi na pokrajinskom nivou, kao i za izbore na lokalu u Vojvodini, te ne bi bilo čudno ni da se sličan dogovor napravi na republičkom nivou. U ostalim delovima Srbije, Ljajić će svojim opštinskim odborima dati slobodu da se sami opredele s kim će ući u savez.
- Ukoliko se SDPS ne sporazume sa demokratama, koalicija sa SPS je ipak realnija od samostalnog izlaska na izbore - navodi naš izvor.
U slučaju da koalicija s Ljajićem propadne, DS bi na naredne izbore mogao da izađe samo sa LSV. Za razliku od njih, naprednjaci nemaju nameru da stanu posle dogovora sa Asocijacijom malih i srednjih preduzeća, koja je nedavno obećala podršku Tomislavu Nikoliću na parlamentarnim izborima. SNS već ima sklopljen dogovor sa NS, Pokretom snaga Srbije i Pokretom socijalista. Kako je lider ove partije izjavio za „Blic“, još se očekuje savez s radnicima i seljacima.
Koaliciju nije zaokružio ni LPD. Do sada je osigurana saradnja sa Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata, kao i sa SPO, a očekuje se da će se tom savezu biti priključen i SDU Žarka Koraća.