Vesti
Politika
Socijalisti se protive objedinjavanju izbora
06.03.2012. 20:00
Izvor: Blic
Socijalisti se protive objedinjavanju izbora
Priča o istovremenom održavanju izbora na svim nivoima vlasti u narednih nekoliko dana dobiće svoj epilog. Kako „Blic” saznaje, demokrate su bliže odluci da se osim parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih istog dana organizuju i predsednički izbori, ali se tome protivi Ivica Dačić, predsednik SPS i najbliži koalicioni partner DS. I mada su socijalisti prethodnih dana govorili da su spremni za svaku odluku Borisa Tadića, lider SPS smatra da bi objedinjavanjem izbora njegova partija bila na gubitku.
- Činjenica je da bi održavanje svih izbora istog dana najviše koristilo demokratama, dok bi se svi ostali našli u lošijoj poziciji. Dačić je DS-u preneo svoj stav, a to je da mu u ovom trenutku ne odgovara raspisivanje predsedničkih izbora. To bi, prvo, u predizbornoj kampanji dovelo do polarizovanja izborne trke - na one koji su za Tadića i na one koji su za Nikolića, i na njih bi bila usmerena sva medijska pažnja. S druge strane, pošto SPS nema jakog kandidata za tu funkciju, socijalisti bi se u jednom momentu našli u situaciji da usred kampanje moraju da podrže Borisa Tadića - navodi izvor „Blica” iz vladajuće koalicije, i dodaje da će konačna odluka o tome biti doneta za nekoliko dana.
Osim SPS-u, objedinjavanje izbora iz istih razloga ne bi odgovaralo ni ostalim manjim partijama, dok bi naprednjake stavilo u nezgodnu poziciju. Tada bi lider SNS Tomislav Nikolić bio bi stavljen pred svršen čin - morao bi i konačno da se opredeli da li će biti kandidat za predsednika ili za premijera Srbije. Mada se u javnosti spekuliše da bi u tom slučaju protivkandidat Tadiću bio Oliver Antić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, u SNS nam juče to nije potvrđeno.
- Potpuna je neistina da će Antić biti naš predsednički kandidat. O tome će tek da odluči Predsedništvo stranke - navode u SNS.
Ni ostale partije još ne žele da iznose imena, ali poručuju da nemaju ništa protiv predsedničkih izbora u maju, kao i da će o tome javnost biti blagovremeno obaveštena. U Ujedinjenim regionima navode da će imati svog kandidata za predsednika, a isto poručuju i u LDP.
- Predsednički izbori su veoma važni i njihov datum ne treba da određuje stranački interes - kaže Ivan Andrić, potpredsednik LDP.
Mada odluku o predsedničkom kandidatu još nisu doneli, radikali su uvereni da će imati „najprihvatljivijeg čoveka za široke narodne mase”. Kako za „Blic” kaže Zoran Krasić, funkcioner SRS, to će biti kandidat koga svi obožavaju. - Njegovo ime još ne znamo, ali znamo da će biti najbolji. O tome odlučuju organi stranke, a ne jedan čovek - tvrdi Krasić.
Ni u DSS nisu želeli da konkretnije da govore o svom kandidatu za šefa države. Petar Petković, portparol te partije, kaže da je još rano govoriti o tome.
- Prvi korak je da vlast raspiše izbore, a drugi je da posle toga organi stranke donesu odluku ko će iz naših redova učestvovati na predsedničkim izborima - kaže Petković.