Vesti
Politika
Tadić: Razvoj Srbije i regiona sprečavaju konflikti
07.03.2012. 20:00
Izvor: Blic
Tadić: Razvoj Srbije i regiona sprečavaju konflikti
Beograd - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je jedan od centralnih problema koji sprečavaju razvoj jugoistočne Evrope i Srbije to što je u društvima regiona dominantan princip konflikta, umesto princip miroljubivog rešavanja problema.
Tadić je učestvujući na konferenciji "Principi osnaživanja žena: Ravnopravnost znači uspešno poslovanje - srpske kompanije kao lideri", istakao da bi, da je društvo Balkana negovalo princip mira umesto principa konflikta, žene lakše našle mesto u tom prostoru, a društva Zapadnog Balkana bila razvijenija nego danas.
- Ženski princip u uspostavljanju mirovne politike je fundamentalno važan - poručio je Tadić i istakao da mu je kao predsedniku potrebna podrška za socijalne i društvene reforme, koje će dovesti do veće ravnopravnosti polova.
- Izmenili smo pravnu strukturu koja se bavi ravnopravnošću polova, doneli Strategiju o ulozi žena u društvu, ali to nije dovoljno. Potrebna je intervencuija duboko u društvu, intervencija u principima, koji su dominantni i promena koda u rešavanju problema. Probleme ne treba rešavati u sukobima, koji nas vode čak i do ratova, već treba ići ka racionalnim traganju za pravim rešenjima - poručio je Tadić.