Vesti
Politika
Jeremić: Za Kosovo nema mesta u Savetu Evrope
13.03.2012. 12:00
Izvor: Blic
Jeremić: Za Kosovo nema mesta u Savetu Evrope
Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić i generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland ocenili su danas da će SE imati značajnu ulogu u daljim evropskim integracijama Srbije, a Jeremić je poručio da će se Srbija snažno usprotiviti, diplomatskim sredstvima, bilo kakvom pokušaju učlanjenja Kosova u tu organizaciju.
- Nema govora o bilo kakvom članstvu Kosova i Metohije. Savet Evrope je organizacija koja okuplja države, dakle Kosovu tu nema mesta - izjavio je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jaglandom.
Jeremić je izjavio da je Srbija u intenzivnoj komunikaciji sa svim državama kako dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova ne bi bio pogrešno protumačen i da bi države nastavile da podržavaju taj proces time što neće menjati stav prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.
Odgovarajući na pitanje novinara da li može da potvrdi pisanje medija da je njegovo ministarstvo, posle dogovora Beograda i Prištine u Briselu, uputilo pisma zemljama koje nisu priznale Kosovo da to ne učine, Jeremić je potvrdio da je preduzet niz diplomatskih koraka, uključujući pismenu korespondenciju.
- Kada je reč o statusu Kosova, on ni na koji način nije dodirnut ovim dogovorima i od ogromne je važnosti da sve zemlje sveta nastave da podržavaju proces time što neće menjati svoj stav oko jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova - istakao je Jeremić.
Jeremić je podsetio da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, pod privremenom upravom UN, i da je to zapisano u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.
Jagland je poručio da treba dati šansu "pozitivnom i konstruktivnom procesu" koji se odvija između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.
- Dajmo tom procesu šansu za napredak, umesto da iznosimo pitanja koja bi mogla da idu nauštrb tog procesa - rekao je Jagland i dodao da taj proces treba da se odvija "korak po korak, u pravom pravcu".
Jagland je istakao da će Savet Evrope nastaviti da podržava na pragmatičan i nepolitički način, na nivou eksperata, dijalog Beograda i Prištine.
On je takođe dodao da će SE sada kada je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU imati još značajniju ulogu za Srbiju jer može da pomogne Srbiji u procesu dobijanja punopravnog članstva, kao i da će nastaviti da, u tom kontekstu, podržava reforme u Srbiji, posebno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.
- Kao što je poznato, nijedna zemlja ne može da dobije puno članstvo u EU, a da pre toga ne ispuni sve standarde SE - rekao je Jagland.
Prema njegovim rečima, Srbija je snažna i značajna zemlja za Evropu i igra važnu ulogu u regionu. Generalni sekretar SE izrazio je zadovoljstvo što se Srbija nalazi sve bliže članstvu u EU, ne zato što institucije Evrope nameću takav put, već zato što je Srbija svesna da je to u njenom interesu.